iPhone deelt niet in de techmalaise: omzet stijgt naar kwartaalrecord
Recordkwartaal voor iPhone

iPhone deelt niet in de techmalaise: omzet stijgt naar kwartaalrecord

04-05-2023 21:33 Laatste update: 05-05-2023 18:18

De omzet en winst van Apple in het afgelopen kwartaal waren hoger dan analisten hadden verwacht. Ondanks de malaise op de wereldwijde gadgetmarkt steeg de iPhone-omzet weer, goed voor een nieuw kwartaalrecord.

De kwartaalomzet van Apple daalde met 3 procent naar een kleine 95 miljard dollar, maar analisten op Wall Street hadden een afname van 4,4 procent naar 93 miljard verwacht. De winst van Apple bleef vrijwel stabiel, terwijl een daling van 5,7 procent werd verwacht.

De omzet uit de iPhone-verkoop steeg met ruim 1 procent tot recordhoogte voor het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar: 51,3 miljard dollar. Dat is opvallend omdat de totale verkoop van telefoons al meerdere kwartalen op rij hard daalt.

Apple-ceo Tim Cook verklaart dat deels doordat er meer aanwas van nieuwe iPhone-gebruikers is in 'opkomende' markten. "We zijn heel blij met onze prestaties in opkomende markten. We hadden zeer sterke nieuwe iPhone-verkopen in met name Brazilië, India en Mexico."

Verkoop Macs en iPads ingestort

Met de verkoop van Macs en iPads ging het slecht: die omzet daalde met respectievelijk 32 en 12 procent. Bij veel fabrikanten is de verkoop van computers en tablets de laatste maanden ingestort. Volgens Apple bleef de categorie 'wearables, home en accessoires', met onder meer de Apple Watch en de AirPods, vrijwel stabiel.

De omzet uit diensten, zoals iCloud en Apple Pay, steeg met 6 procent. Volgens Cook heeft Apple nu in totaal 975 miljoen abonnees op zijn platform, zowel voor de eigen Apple-diensten als apps van derden. Dat zijn 150 miljoen abonnees meer dan een jaar geleden. 

Naar verluidt onthult Apple in juni zijn eerste mixed reality-headset.

Luister ook:

Cameratest: iPhone vs Galaxy vs Pixel