Intern Google-document: 'We dreigen AI-race te verliezen van open-source'
Kunstmatige intelligentie

Intern Google-document: 'We dreigen AI-race te verliezen van open-source'

05-05-2023 11:59 Laatste update: 13:26

Google en OpenAI zouden hun wapenwedloop voor de beste kunstmatige intelligentie (AI) wel eens kunnen verliezen van een derde speler: de groep mensen die op internet zelf opensource AI-software maakt.

Daarvoor waarschuwt een software-ontwikkelaar van Google. Hij schreef een kritische analyse voor intern gebruik, maar die is naar buiten gelekt, meldt onder meer Bloomberg.

"We kijken steeds over onze schouders naar OpenAI. Wie gaat de volgende mijlpaal bereiken? Wat wordt de volgende stap?" schrijft Google-ingenieur Luke Sernau. "Maar de pijnlijke waarheid is dat we deze wapenwedloop niet kunnen winnen, en OpenAI ook niet. Terwijl wij zitten te kibbelen is er een derde partij die stiekem ons bot afpakt." 

Daarbij zegt Sernau te spreken over open-source-ontwikkelaars. Zij maken software waarvan iedereen vrij is om de code in te zien en verder te verbeteren. Op die manier kan iedereen samenwerken aan nieuwe, betere updates. 

Voorlopers

Veel open-source-projecten zouden al voorlopen op wat Google en OpenAI doen. De software zou al lokaal op smartphones kunnen draaien, terwijl je zelf een AI kunt personaliseren op je eigen laptop. Ook zou open-source-AI veel sneller getraind kunnen worden.

"Onze AI-modellen lopen nog een beetje voor qua kwaliteit, maar het verschil wordt razendsnel kleiner", aldus de ingenieur. "Open-source-modellen zijn sneller, beter aan te passen, privacyvriendelijker en capabeler. En zij bouwen dingen in weken, niet maanden."

Slecht scenario

Daarmee schetst hij een somber scenario voor Google, waar hij niet snel een makkelijke oplossing voor ziet. Sernau benadrukt dat Google geen 'geheime saus' heeft die hun AI beter kan maken dan die gemaakt door andere mensen, waardoor het bedrijf geen voorsprong heeft op de rest. "Het enige dat we kunnen doen is leren en samenwerking met anderen buiten Google".

AI-strijd tussen techreuzen

Techreuzen zetten steeds meer op kunstmatige intelligentie. De Microsoft-zoekmachine Bing kreeg onlangs een chatbot met OpenAI-technologie, die slimme, contextuele antwoorden geeft op je vragen. Microsoft investeerde eerder miljarden in OpenAI. Google kwam daarna met zijn eigen AI-chatbot Bard.

Intussen groeien de zorgen over de gevaren van AI, bijvoorbeeld over de verspreiding van desinformatie en mogelijk verlies van banen. Donderdag spraken topmensen van techbedrijven in het Witte Huis met de Amerikaanse regering over hun verantwoordelijkheid om de technologie veilig te houden.

Meer over AI: