Kunstmatige intelligentie

App doet met AI alsof je met vrienden een gezellige avond hebt

app ai vrienden foto uitgaan
9 mei 2023 om 07:58
Laatste update: 9 mei 2023 om 08:27

De nieuwe iPhone-app Hotshot laat je met kunstmatige intelligentie (AI) nepfoto's creëren van jou en je vrienden in verschillende situaties.

Geen zin om met vrienden af te spreken, maar wel op sociale media doen alsof je een gezellige avond hebt? De nieuwe iOS-app Hotshot maakt het volgens oprichter Aakash Sastry mogelijk om foto’s te creëren van je vrienden die op de afbeeldingen 'van alles' kunt laten doen. Als voorbeeld deelt hij nepfoto's van hoe hij samen met medeoprichter John een salade eet in een restaurant.  

Vrienden moeten de app wel eerst zelf installeren om samen in een nepfoto te kunnen verschijnen. "Als je vrienden toevoegt op Hotshot kun je ook van elk van hen foto’s creëren." Gebruikers scannen met de app hun gezicht, waarna de AI-systemen aan het werk gaan. Het kan tientallen minuten duren voordat een gezicht is verwerkt, waarna foto's zijn te maken in meerdere situaties of stijlen. 

Beroemde personen

De app biedt ook keuze uit tientallen beroemde personen, van Christiano Ronaldo tot Elon Musk, waarmee je met één druk op de knop op de nepfoto kan staan. Door een commando te schrijven kun je aangeven in welke situatie je met de celebrities op de foto moet staan. Dit lijkt momenteel alleen redelijk te werken voor eten in restaurants of drinken in de kroeg.

Nog herkenbaar als nep

De resultaten van Hotshot zijn momenteel nog niet erg realistisch. Ze doen ietwat cartoonesk aan en zitten soms nog vol met foutjes. Gebruikers krijgen de keuze om meer plaatjes te genereren als de eerste getoonde beelden niet bevallen. De app is er alleen voor de iPhone en nog niet voor Android.

Twitter-gebruikers reageerden dat ze de app 'best wel creepy' vonden. Anderen zeggen dat hun vrienden het niet zouden waarderen als ze deze app zouden gebruiken. De appmakers zeggen dat alle foto’s van gebruikers na 24 uur worden verwijderd en dat ze niet worden gedeeld met derden.

Nepfoto's die viral gaan

Hotshot is een van de vele nieuwe apps die gebruikers met AI beelden laat genereren. De gebruikte AI-systemen voor creatie van afbeeldingen, zoals Midjourney en Stable Diffusion, zijn de laatste tijd flink verbeterd. Door een aantal commando's te schrijven zijn binnen mum van tijd steeds mooiere plaatjes te creëren.

Zulke AI-beelden gingen de afgelopen maanden meermaals viral, zoals de nepplaatjes van een hardhandige arrestatie van Donald Trump, die nooit had plaatsgevonden. Ook een nepfoto van de paus in een hippe winterjas ging de hele wereld over. 

Die viral beelden zagen er overigens een stuk overtuigender uit dan de meeste plaatjes die de Hotshot-app in een paar seconden produceert. 

Kijk ook: zo hard gaat het met AI