Elektrische fietsen

VanMoof onthult goedkopere e-bikes S4 en X4

VanMoof onthult goedkopere e-bikes S4 en X4
9 mei 2023 om 08:00
Laatste update: 9 mei 2023 om 10:55

Het Amsterdamse fietsmerk VanMoof heeft zijn elektrische fietsen S4 en X4 aangekondigd. De nieuwe e-bikes zijn een stuk goedkoper dan de huidige S5 en X5.

De VanMoof S4 en X4 hebben een prijskaartje van 2198 euro, terwijl de S5 en X5 3498 euro kosten. De frames van de nieuwe e-bikes lijken grotendeels op de eerdere VanMoof S3 en X3, maar volgens VanMoof zijn de nieuwe modellen 'volledig herontwikkeld'. "We hebben de kunst van de eenvoud in praktijk gebracht door onze e-bikes toegankelijker en betrouwbaarder dan ooit te maken", zegt Taco Carlier, medeoprichter van VanMoof.

De introductie van de nieuwe e-bikes volgt nadat VanMoof de afgelopen tijd veel kritiek kreeg van gebruikers, onder andere over defecten, de klantenservice en de lange wachttijden voor reparaties en leveringen. "Er is behoefte aan een e-bike met onze belangrijkste functies en het iconische VanMoof-design, maar dan in een nog eenvoudiger, toegankelijker en betrouwbaarder model", aldus Ties Carlier, de andere medeoprichter van VanMoof.

Twee versnellingen

De nieuwe e-bikes hebben een iets kleinere accu-capaciteit dan de S3 en X3: 478 Wh in plaats van 504 Wh. Maar door verbeteringen belooft VanMoof wel dezelfde actieradius, die afhankelijk van de stand van de trapondersteuning tussen 60 en 150 kilometer is.

De S4 en X4 hebben twee automatische versnellingen, die mechanisch schakelen, en een sleutelloos ‘trapslot’, waarmee de alarmen met een voetbeweging zijn te activeren.

De e-bikes hebben net als eerdere modellen antidiefstalfuncties en een turbo-boost-knop, waarmee je de trapondersteuning kortstondig een extra boost kan geven. Het X-model heeft een compact frame en compacte wielen.

Meer verschillen

De nieuwe modellen hebben een ingebouwde telefoonhouder, maar er zit geen matrix-display in de bovenbuis, zoals bij de S3 en X3. Ook ontbreekt het Halo Ring-display die in het stuur van de duurdere S5 en X5 zit. De S4 en X4 hebben geen Apple Find My-ondersteuning en geen usb-poort.

De S4 en X4 verschijnen in vier kleuren: donkergroen, lichtgroen, geel en paars. De eerste kleur is vanaf vandaag te koop, de paarse versie volgt eind mei, de gele eind juni en de lichtgroene eind juli. VanMoof verwacht dat de eerste leveringen in augustus kunnen plaatsvinden. 

VanMoof X4

Miljoenen

VanMoof groeide de laatste jaren hard, mede door uit te breiden naar landen als de VS, Duitsland en Japan. Maar het Amsterdamse bedrijf leed ook tientallen miljoenen verlies per jaar. In 2021 kreeg VanMoof een investering van 128 miljoen dollar. Toen was het doel om 10 miljoen e-bikes te verkopen in vijf jaar tijd.

Bright heeft de nieuwe e-bikes van VanMoof al kunnen testen. Bekijk vanavond onze eerste indruk op ons YouTube-kanaal.