Twitter-alternatief Bluesky in rap tempo populairder

Twitter-alternatief Bluesky in rap tempo populairder

12-05-2023 12:06 Laatste update: 15-05-2023 11:25

Twitter-alternatief Bluesky, opgericht door Twitter-oprichter Jack Dorsey, wint snel aan populariteit. Afgelopen maand nam het aantal downloads van de app met 606 procent toe.

Bluesky is momenteel alleen beschikbaar voor gebruikers met een uitnodiging, daarnaast is er een wachtlijst. In februari kwam de app van Bluesky beschikbaar voor iOS, in maart volgde een app voor Android. In april werd de app vervolgens 628.000 keer gedownload, berekende marktanalist Sensor Tower op verzoek van CNBC. Dat is een groei van 606 procent ten opzichte van maart.

De app van grote concurrent Twitter werd in april 14,9 miljoen keer gedownload. Veel meer, maar slechts een groei van 2 procent vergeleken met maart. Bovendien ligt het aantal downloads van de Twitter-app lager vergeleken met eerdere maanden. In januari werd Twitter nog ruim 17 miljoen keer gedownload.

'Decentraal' is toverwoord

Bluesky lijkt sneller te groeien dan het open Twitter-alternatief Mastodon. De app van Mastodon werd in april 90.000 keer gedownload volgens Sensor Tower. Voor Mastodon zijn echter ook al tal van andere apps beschikbaar, vaak gemaakt door ontwikkelaars die eerder Twitter-apps maakten maar dat niet meer mochten.

In tegenstelling tot Twitter zijn zowel Bluesky als Mastodon decentraal. Dat betekent dat gebruikers meer zeggenschap en eigendom hebben over hun eigen identiteit op de platforms. In de toekomst wordt het dan mogelijk om die identiteit, inclusief bijvoorbeeld volgers en vrienden, ook op andere platformen te gebruiken.

Ook Facebook- en Instagram-moederbedrijf Meta werkt aan zo'n decentrale Twitter-concurrent.

Rol Dorsey opvallend

Het is opvallend dat Bluesky mede is opgericht door Jack Dorsey. De Twitter-oprichter was tot eind 2021 topman van het bedrijf. Toen Elon Musk een miljardenbod op Twitter deed, noemde Dorsey de miljardair de enige juiste keuze voor de overname.

Later kwam Dorsey daar volledig op terug: Dorsey vindt dat het helemaal misgaat bij Twitter. Naast Bluesky investeert Dorsey ook in Nostr, nog een decentraal sociaal platform.

Luister ook de Bright Podcast: