Samuel Angor/Unsplash

'iPhone 16 Pro's krijgen groter scherm en periscopische lens'

'iPhone 16 Pro's krijgen groter scherm en periscopische lens'

16-05-2023 10:18 Laatste update: 13:37

De iPhone 15 Pro Max van dit najaar zou de eerste iPhone met een periscopische lens worden. Volgend jaar krijgt de kleinere iPhone 16 Pro ook zo'n lens, al zou dat Pro-model dan ook weer wat groter worden.

Een periscopische lens in een smartphone is een manier om een zoomlens toe te voegen zonder dat er een lens aan de achterkant uitsteekt. Een normale zoomlens wordt immers langer als je verder inzoomt. Bij een periscopische lens gebeurt dat ook, maar loopt de lens gelijk aan de telefoon en wordt het licht via spiegeltjes de hoek om gekaatst: voilà, een zoomlens die niet uitsteekt.

Verschillende Android-smartphones hebben al zulke lenzen en ook de iPhone 15 Pro Max van dit najaar zou er eentje krijgen. Volgend jaar wordt de lens uitgebreid naar de iPhone 16 Pro en Pro Max, meldt de analist Ming-Chi Kuo. De kleinere Pro krijgt volgens Kuo meer binnenruimte om zo'n lens kwijt te kunnen.

Weer een groter scherm

De iPhone 16 Pro zou volgens Kuo namelijk een iets groter scherm krijgen dan de 6,1-inch iPhone 14 Pro. Ook de 15 Pro zou zo'n formaat krijgen, al zouden de schermranden dit jaar wel al wat dunner worden. Kuo meldt niet hoeveel groter de iPhone 16 Pro zal worden.

iPhones worden de afgelopen jaren stapsgewijs steeds ietsje groter. Zo had de iPhone X een 5,8-inch scherm, dat met de iPhone 12 en 12 Pro groeide naar de huidige 6,1-inch. Het kleinere mini-model met 5,4-inch scherm verscheen slechts twee jaar, in de iPhone 12- en 13-serie. Kennelijk was de kleinere iPhone niet succesvol genoeg om door te zetten.

De aankondiging van de iPhone 15-serie wordt in september verwacht, een jaar later gevolgd door de iPhone 16's.