Render door AppleInsider

apple mixed reality pro bril headset xros wwdc iphone

Apple legt 'xrOS' vast: mixed reality-bril komt eraan

16 mei 2023 om 12:12
Laatste update: 16 mei 2023 om 12:12

Apple heeft een nieuw woordmerk voor 'xrOS' geregistreerd. Dat wordt waarschijnlijk de naam van de software van Apple's mixed reality-brillen. Begin volgende maand wordt de aankondiging van de eerste Apple-headset verwacht.

Apple legde eind vorig jaar al het handelsmerk 'xrOS' vast, maar via hetzelfde vennootschap registreerde het bedrijf nu ook het woordmerk 'xrOS' bij het New Zealand Intellectual Property Office. Apple gebruikt vaker lege vennootschappen voor registratie van handelsmerken en patenten die te maken hebben met nog niet aangekondigde producten. Zo probeert de iPhone-maker de plannen geheim te houden.

Het nieuwe woordmerk xrOS gebruikt bij de registratie het San Francisco-lettertype dat door Apple is gemaakt. Op vergelijkbare manier legde het bedrijf vorig jaar ook al het handelsmerk en woordmerk realityOS vast.

Apple heeft volgens Bloomberg gekozen voor de naam xrOS voor het besturingssysteem van de headset. XR staat voor 'extended reality'. De bril moet een combinatie bieden van augmented reality en virtual reality.

Reality Pro

Voor zijn mixed reality-brillen heeft Apple eerder al 'Reality One' en 'Reality Pro' als handelsmerken geregistreerd. De eerste versie van de Apple-bril, de 'Reality Pro', zou vooral gericht zijn op appmakers en professionals. De eerste versie zou 3000 dollar gaan kosten. 

De headset is te besturen via oogbewegingen en herkenning van handgebaren en krijgt een eigen ingebouwde appwinkel. Ook krijgt de bril 3D-versies van bestaande Apple-apps en een VR-variant van FaceTime. 

In de bril zouden meerdere camera's zijn ingebouwd, waardoor de beelden van de omgeving getoond kunnen worden voor AR-ervaringen. Met een draaiknop zouden gebruikers kunnen overschakelen van VR naar AR.

'Onthulling op 5 juni'

Apple zou de 'Reality Pro' volgens Amerikaanse media aankondigen op 5 juni bij de start van zijn jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC. Dat event wordt volgens Apple de 'grootste editie ooit'.

Appmakers zouden op WWDC meer te horen krijgen over hoe ze apps voor de bril kunnen bouwen. Mogelijk is de Reality Pro pas eind dit jaar of begin volgend jaar verkrijgbaar.