Alex Dudar/Unsplash

Consumentenbond: Google moet elke Nederlander schadevergoeding geven

Consumentenbond: Google moet elke Nederlander schadevergoeding geven

23-05-2023 15:42

Google verzamelt op illegale wijze data over Nederlanders, stellen de Consumentenbond en Stichting Bescherming Privacybelangen (SBP). De organisaties willen dat Google stopt en dat Nederlanders een schadevergoeding krijgen.

De organisaties dreigen met een rechtszaak tegen Google als het bedrijf niet instemt. Eerder startten de twee organisaties een vergelijkbare rechtszaak tegen Facebook, met succes. De klacht tegen Google lijkt erg op die tegen Facebook. Ook Google heeft volgens de belangenclubs data van Nederlanders verzameld voor het eigen gewin, op een manier die de wet zou schenden.

Volgens de organisaties is Google zo dominant en verzamelt het op zoveel manieren data "dat echte toestemming van de gebruiker onmogelijk is". Bovendien zou Google gebruik maken van 'dark patterns': bijvoorbeeld knoppen waarbij de 'ja' groot en blauw is, en de 'nee'-knop klein en grijs. Dan wordt de gebruiker richting de 'ja' geduwd.

Samenvoegen en doorverkopen

"Google voegt de verzamelde gegevens samen en maakt daarmee diepgaande profielen van de levens van consumenten, en creëert hiermee producten en diensten die het verkoopt aan andere partijen", stelt de Consumentenbond. "Ook geeft Google persoonsgegevens in strijd met de privacywet AVG door aan landen buiten Europa, waardoor Nederlandse consumenten worden blootgesteld aan het risico van surveillance door buitenlandse overheden."

De Consumentenbond en SBP willen dat Google per direct stopt met die manier van data verzamelen. Ook eisen ze een schadevergoeding voor alle huidige en voormalige gebruikers die vanaf 1 maart 2012 in Nederland op enige manier een product of dienst van Google hebben gebruikt. Consumenten kunnen zich voor die schadevergoeding alvast aanmelden.

'Google houdt zich niet aan woord'

"Google overtreedt de privacywet op ongekende schaal", zegt Ada van der Veer, voorzitter Stichting Bescherming Privacybelangen. "Ook brak Google zijn eigen beloftes. Zo claimde Google dat gebruikers via de instellingen van de ‘locatiegeschiedenis’ het verzamelen van locatiegegevens zouden kunnen stopzetten. In werkelijkheid stopte Google helemaal niet met het volgen van zijn gebruikers."

"Vrijwel iedereen in Nederland wordt erdoor geraakt", voegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar toe.

Google: 'Al veel stappen gezet'

Google stelt de klachten van de instanties serieus te nemen. Google zegt vorig jaar al bij SBP om meer details rond de zaak te hebben gevraagd, tot nu toe zonder gehoor. "De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om de hoeveelheid data die onze producten gebruiken te minimaliseren en ze toch even nuttig te houden. Daarnaast hebben we het makkelijker gemaakt om gegevens in accounts te beheren of te verwijderen", aldus Google.

Luister ook onze podcast: