'Samsung ziet af van overstap van Google naar Bing'

samsung galaxy smartphone google zoekmachine bing
19 mei om 15:04
Laatste update: 19 mei om 15:08

Samsung gaat de standaard ingestelde zoekmachine op zijn Galaxy-smartphones voorlopig niet veranderen van Google naar de Microsoft-zoekmachine Bing. 

De Zuid-Koreaanse fabrikant heeft een intern onderzoek naar het vervangen van Google door Bing voorlopig stopgezet. Dat meldt de Wall Street Journal (WSJ) op basis van bronnen die bekend zijn met de kwestie. 

Als Samsung het plan schrapt, is dat erg goed nieuws voor Google. De zoekmachine staat al sinds de eerste Galaxy S-telefoon uit 2010 standaard ingesteld op de Samsung-smartphones. De zoekreus zou daarvoor zo'n 3 miljard dollar per jaar aan Samsung betalen en het heeft vergelijkbare deals met partijen als Apple en Xiaomi.  

Onlangs lekte al uit dat Samsung een overstap naar Bing overwoog, mede door de nieuwe AI-functies in de Microsoft-zoekmachine. Dat zou tot 'paniek binnen Google' hebben geleid.

Samenwerkingen met Google

Samsung zou inmiddels hebben besloten om niet langer zo'n verandering van standaardzoekmachine te onderzoeken. Een van de redenen is volgens de bronnen van de WSJ dat het Zuid-Koreaanse bedrijf bezorgd zou zijn over hoe de markt op de overstap zou reageren en over de gevolgen voor andere samenwerkingen met Google.

Samsung zou de grote afhankelijkheid van de software van Google, met name Android, al jaren als een groot probleem zien. Maar de fabrikant stapte bijvoorbeeld voor zijn smartwatches toch weer over van eigen software naar het Wear OS-systeem van Google. 

Bing AI

De Bing AI-chatbot van Microsoft is sinds kort wel geïntegreerd op veel recente Samsung-smartphones, doordat Bing AI is toegevoegd aan Microsofts toetsenbord-app SwiftKey. Samsung biedt SwiftKey aan als onderdeel van zijn One UI Android-schil.

Kijk ook: