samsung oprolbaar scherm monitor display

Samsung toont nieuw oprolbaar scherm: 'Stap naar draagbare monitor'

25 mei om 10:10
Laatste update: 25 mei om 10:11

Samsung heeft een verbeterd oprolbaar scherm gedemonstreerd. De technologie van het nieuwe Rollable Flex-display kan volgens het bedrijf 'draagbare monitoren' mogelijk maken. Samsung onthulde ook een nieuw vouwbaar scherm voor smartphones, dat in beide richtingen is te vouwen. 

De nieuwe Rollable Flex is een oprolbaar scherm dat uitgerold vijf keer groter is dan opgerold: van 5 cm naar 25,4 cm. Dat is volgens de Zuid-Koreaanse fabrikant mogelijk doordat het scherm rond een cilindrische as is gewikkeld, zoals een boekrol.  

Het 12,4 inch scherm van de Rollable Flex heeft een diameter van maar 26 mm als het scherm om de as is gewikkeld. Dit maakt het scherm volgens Samsung een stuk draagbaarder dan vergelijkbare oprolbare displays. "Deze doorbraak maakt draagbare monitoren mogelijk die voorheen ondenkbaar waren."

Concurrent LG kwam enkele jaren geleden met een dure tv met een 'oprolbaar' scherm, die uit een kast kwam schuiven. Meerdere fabrikanten hebben ook prototypes van smartphones met uitschuifbare schermen ontwikkeld.

Samsung Display onthulde het prototype van de Rollable Flex tijdens een vakbeurs, maar zegt nog niet wanneer de technologie geschikt is voor consumentenproducten. 

Nieuw vouwbaar telefoonscherm

Samsung demonstreerde ook een nieuw soort opvouwbaar scherm voor telefoons, de Flex In & Out, die in 360 graden is te vouwen. Hetzelfde scherm vouw je zowel naar binnen als naar buiten, waardoor er geen extra scherm meer nodig is. Momenteel hebben vouwtelefoons nog een tweede scherm aan de buitenkant voor als het vouwbare scherm is dichtgevouwen.

"Dit toont de kansen van lichtere en dunnere vouwtelefoons”, denkt Samsung, dat al jaren zijn opvouwbare Galaxy Fold en Flip-telefoons maakt.

OLED-schermen

Samsung toonde op de beurs bovendien een oledscherm met een ingebouwde vingerafdrukscanner, die op het hele scherm de vingerafdruk kan herkennen. Ook kan het hele scherm de bloeddruk en stressniveaus meten.

Samsung Display onthulde daarnaast een telefoonscherm met 240 Hz-verversing, wat bij high-end games moet zorgen voor vloeiendere beelden. De schermafdeling van Samsung toont vaak relatief vroeg prototypes, maar het kan jaren duren voordat die in producten verschijnen.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>