ChatGPT-maker dreigt met vertrek uit EU: 'Nieuwe AI-wet te streng'

ChatGPT-maker dreigt met vertrek uit EU: 'Nieuwe AI-wet te streng'

25-05-2023 11:54 Laatste update: 26-05-2023 09:46

ChatGPT-maker OpenAI overweegt de Europese Unie te verlaten als de nieuwe Europese regelgeving rond AI te streng wordt.

Dat zei OpenAI-topman Sam Altman donderdag tegen Reuters. "Het huidige ontwerp van de AI-regelgeving van de EU zou te veel reguleren, maar we hebben gehoord dat dit zal worden teruggetrokken. Ze praten er nog steeds over." 

Op vrijdag nuanceerde Altman zijn uitspraak in een tweet: "We zijn blij in de EU te opereren en hebben geen plannen om te vertrekken."

EU wil vooroplopen met strenge AI-regels

In Brussel wordt al een tijd gewerkt aan nieuwe regelgeving rond AI, waarmee de EU wereldwijd voorop wil lopen. De strenge regels zijn volgens veel politici nodig omdat er grote zorgen zijn over de gevaren van AI, zoals privacyschendingen, de massale verspreiding van desinformatie en grootschalig verlies van banen.

Eerder deze maand bereikten Europarlementariërs al een akkoord over het ontwerp van de nieuwe AI-wet, maar de details moeten nog worden uitgewerkt. Daarover beginnen nu de gesprekken tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de regeringen van de EU-lidstaten. 

'Definitie aanpassen'

Volgens Altman kan er nog veel veranderen in de uiteindelijke AI-wet. Zo hoopt hij dat de definitie van AI-systemen voor algemene doeleinden 'nog aangepast kan worden'. Die categorie is door wetgevers voorgesteld om regels op te leggen aan AI-tools met meer dan één toepassing. Daar zou OpenAI's chatbot ChatGPT dan ook onder vallen.

OpenAI is een van de belangrijkste Amerikaanse AI-bedrijven. Microsoft stak eerder miljarden in het bedrijf en gebruikt de AI-modellen van OpenAI in onder andere zijn Bing-zoekmachine en in nieuwe AI-functies in Office en Windows. Het bedrijf heeft behalve ChatGPT onder meer ook de AI-plaatjesgenerator DALL-E en het spraakherkenningssysteem Whisper.

'Niet tegen te houden'

In een blogpost wijst Altman overheden die werken aan AI-wetten erop dat de technologie niet alleen gevaren met zich meebrengt maar ook veel voordelen kan hebben. "Deze technologie kan onze samenlevingen verbeteren. De economische groei en de toename van de kwaliteit van leven zullen verbluffend zijn", denkt hij.

Bovendien is het volgens hem 'riskant en lastig' om de ontwikkeling van 'superintelligentie' tegen te houden. "Dit tegenhouden zou een wereldwijd toezicht vereisen, en zelfs dat werkt niet gegarandeerd."

Demonstranten

Er klinkt de laatste tijd steeds meer kritiek op de houding van AI-bedrijven zoals OpenAI, omdat ze de mogelijk gevaarlijke technologie met grote haast lijken te ontwikkelen. Bij een event met Altman in Londen stond donderdag een groepje demonstranten met de oproep aan OpenAI om te 'stoppen met het ontwikkelen van geavanceerde AI-systemen voordat ze de mensheid schade toebrengen'.

Luister ook onze podcast: