Tesla Model Y is als eerste stekkerauto de best verkochte auto ter wereld

Tesla Model Y is als eerste stekkerauto de best verkochte auto ter wereld

26-05-2023 17:14

De Tesla Model Y was in het eerste kwartaal de best verkochte auto ter wereld. Het is voor het eerst dat een volledig elektrische auto de koppositie inneemt. 

De Tesla Model Y haalde onder andere de Toyota Corolla in en staat nu bovenaan de wereldwijde verkoopranglijst. Dat blijkt uit nieuwe data van de analisten van Jato Dynamics. Dat bedrijf houdt gegevens over de autoverkoop in 53 landen bij en schat die in de rest van de wereld in. Van de Model Y werden er in het eerste kwartaal 267.000 verkocht en van de Toyota Corolla waren dat er 256.000.

In de wereldwijde top-5 staan daarnaast nog drie modellen van Toyota. De Model Y is de nieuwe koploper ondanks zijn prijs (in Nederland vanaf 46.990 euro), terwijl de Toyota's veel goedkoper zijn.

De verkoop van de Model Y steeg volgens Jato in een jaar tijd met 69 procent. De huidige generatie van de Toyota Corolla werd in maart 2018 onthuld, terwijl de Model Y in maart 2019 zijn debuut maakte in de eerste landen. De leveringen in Nederland begonnen in de zomer van 2021.

Prijsverlagingen

Tesla voerde in de eerste maanden van dit jaar meerdere prijsverlagingen door. Tesla splitst zijn verkoopcijfers zelf niet uit, maar meldde onlangs in het eerste kwartaal 400.000 exemplaren van de Model Y en Model 3 te hebben geleverd.

Met de koppositie komt een voorspelling van Elon Musk uit 2021 uit. De topman zei toen te verwachten dat de Model Y het jaar erna de best verkochte auto ter wereld zou zijn.

Hoewel Tesla momenteel het populairste automodel heeft, staat het bedrijf niet in de top-10 van grootste autofabrikanten. Die lijst wordt aangevoerd door Volkswagen, gevolgd door Toyota, Stellantis, Mercedes-Benz en Ford.

Samenwerking met Ford

Tesla en Ford maakten donderdag een nieuwe samenwerking bekend. Eigenaren van elektrische Fords kunnen in de VS en Canada vanaf volgend jaar hun auto opladen bij alle Tesla Superchargers. Ook gaat Ford vanaf 2025 de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's, de North American Charging Standard, gebruiken in zijn auto's.

Tegelijkertijd was Tesla vrijdag in het nieuws door een groot datalek. Een ontevreden ex-medewerker deelde 100 gigabyte aan interne data met een Duitse krant. Daaronder waren ook duizenden interne rapportages over incindenten met het rijhulpsysteem Autopilot. 

Kijk ook onze video over de Tesla Model Y: