sonos speaker google home patent

Google schond Sonos-patent en moet schadevergoeding betalen

27 mei 2023 om 02:23

Google moet 32,5 miljoen dollar schadevergoeding aan Sonos betalen vanwege het schenden van een van de patenten van de speakerfabrikant. 

Bepaalde slimme speakers van Google maken inbreuk op een patent van Sonos. Dat heeft een federale jury in San Francisco vrijdagavond bepaald. In de zaak is een royalty aan Sonos toegekend van 2,30 dollar voor elk inbreukmakend apparaat. Dat was goed voor een totaal van 32,5 miljoen dollar.

De zaak in San Francisco is slechts één hoofdstuk in de jarenlange juridische strijd tussen Google en Sonos. Er lopen ook andere zaken tussen beide bedrijven in de VS, Canada, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Google Home

De bedrijven werkten in het verleden samen om de muziekstreamingdienst van Google te integreren in Sonos-producten. Sonos klaagde de techreus in 2020 voor het eerst aan wegens patentinbreuk. De speakerfabrikant beschuldigt Google van het kopiëren van zijn technologie in apparaten als de Google Home-speaker en de Chromecast Audio.

Sonos won vorig jaar al een zaak tegen Google over meerdere patenten, waarin de rechter een beperkt importverbod oplegde voor sommige Google-apparaten in de VS. De techreus is daar tegen in beroep gegaan.

Google heeft op zijn beurt patentzaken tegen Sonos aangespannen. Sonos noemt die procedures een 'intimidatietactiek' om 'een kleinere concurrent neer te halen'.

Ruim 200 Sonos-patenten

Een woordvoerder van Google reageerde dat de zaak van vrijdag ging 'over een aantal zeer specifieke functies die niet vaak worden gebruikt'. "Van de zes patenten waarover Sonos in dit geval claims heeft ingediend, bleek er slechts één geschonden te zijn." Google zegt zijn technologie rond draadloos streamen van muziek naar speakers en andere apparaten 'onafhankelijk te hebben ontwikkeld'. Het bedrijf denkt nog na over mogelijke vervolgstappen. 

Volgens een Sonos-woordvoerder is het vonnis een 'herbevestiging dat Google herhaaldelijk inbreuk maakt' op de patenten van het bedrijf. "In totaal vinden we dat Google inbreuk maakt op meer dan 200 Sonos-patenten. Deze nieuwe schadevergoeding toont de waarde van ons intellectueel eigendom aan. Ons doel blijft dat Google ons een eerlijke royalty betaalt voor de Sonos-uitvindingen die het zich heeft toegeëigend."

Kijk ook: de nieuwe Sonos Era-speakers: