Nieuwe, lichtere mixed reality-bril van Meta 'maakt indruk'

meta quest 3 mixed reality brl
30 mei 2023 om 11:01
Laatste update: 30 mei 2023 om 11:03

Meta heeft alvast een demonstratie gegeven van zijn nieuwe, lichtere mixed reality-bril Quest 3. De headset kan met camera's aan de buitenkant de echte wereld 'bijna levensecht' weergeven. De Quest 3 zou een goedkoper alternatief worden voor de eerste mixed reality-bril van Apple.

Meta komt later dit jaar met de Quest 3: een verbeterde, lichtere versie van zijn mixed reality-bril. De headset combineert virtual reality en augmented reality. Meta heeft Bloomberg-journalist Mark Gurman al een prototype van de Quest 3 laten proberen. De timing van die demo is geen toeval: het vond plaats ruim een week voor het grote Apple-event WWDC, waar Apple naar verwachting zijn Reality Pro-bril zal aankondigen.

De Quest 3 is volgens Gurman flink lichter en een stuk compacter dan de voorganger, de Quest 2 uit 2020. Behalve door het lichtere gewicht is de nieuwe bril ook comfortabeler om te dragen dankzij een sterkere hoofdband en doordat de zijkanten zijn gemaakt van stof in plaats van plastic.

Live-videobeeld

De Quest 3 heeft camera’s aan de buitenkant, zodat de VR-bril ook een augmented reality-ervaring kan bieden. De voorkant van het apparaat krijgt volgens Gurman drie pilvormige sensorgebieden met ingebouwde camera’s. Gebruikers zien in kleur een videobeeld van de wereld om hen heen. Volgens Gurman boden de camera’s een 'bijna levensechte weergave' van de echte wereld. Het beeld was goed genoeg om tijdens het dragen van de headset een telefoon te kunnen gebruiken.

De nieuwe bril zou de nieuwe generatie van de Snapdragon XR2-chips van Qualcomm gebruiken, waardoor hij een stuk sneller wordt. De schermpjes voelden volgens Gurman ‘vergelijkbaar’ als die in de Quest 2, maar mogelijk is de resolutie wel iets hoger geworden. Ook heeft de Quest 3 nu een dieptesensor ingebouwd. Aan de onderkant zitten een volumeknop en een wieltje om de pupilafstand aan te passen. 

Geen oogtracking

De nieuwe Meta-bril wordt net als de voorganger bediend met controllers en handbewegingen. De Quest 3 ondersteunt geen oogtracking, voor het renderen van waar gebruikers naar kijken in een hogere resolutie. De duurdere Quest Pro van 1200 euro beschikt daar wel over. Ook de aanstaande Apple-bril zou deze oogtracking krijgen.

Wat de Quest 3 gaat kosten, heeft Meta nog niet verteld, maar volgens de bronnen van Gurman wordt de prijs hoger dan de huidige Quest 2, die 450 euro kost. 
Gurmans eerste indruk van de Quest 3 was positief. "Ik was onder de indruk van de sterk verbeterde video-passthrough-mogelijkheden en de snellere prestaties." 

Apple Reality Pro

De grote concurrent van de Quest 3 wordt waarschijnlijk eind dit jaar de eerste mixed reality-bril van Apple. Die headset zou Reality Pro heten en vergelijkbare functies als de Quest 3 hebben, maar dan met schermpjes met een hogere resolutie, betere camera's en oogtracking. Volgens geruchten zou de eerste versie van de Apple-bril vooral gericht zijn op professionals en nog vrij duur worden, mogelijk zelfs 3000 dollar.

De onthulling van de Apple-bril wordt op 5 juni verwacht tijdens de grote presentatie van Apple bij de start van het jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC. Bekijk ook onze vooruitblik: