google chromecast update streamen televisie smart tv

Eerste Chromecast met pensioen: Google stopt ondersteuning na 10 jaar

31 mei om 13:37
Laatste update: 31 mei om 13:40

Google ondersteunt de eerste versie van de Chromecast niet langer. Na tien jaar ontvangt de originele streamingstick voortaan geen updates meer. 

De eerste Chromecast kwam in de zomer van 2013 op de markt en was destijds voor de prijs van 35 euro een regelrechte aanrader. De hdmi-dongel maakte het eenvoudig om vanaf allerlei apparaten, zoals Android-smartphones, iPhones, laptops en tablets, naar een televisie te streamen. Het was een populair alternatief voor het gebruik van de ingebouwde software in smart-tv’s, die destijds nog weinig gebruiksvriendelijk was.

Na bijna tien jaar blijkt Google nu te zijn gestopt met de ondersteuning van de eerste Chromecast, meldt 9to5Google. De hdmi-dongel krijgt daardoor geen software-updates meer. Die updates verschenen trouwens al zelden. De laatste update voor het apparaatje werd afgelopen november uitgebracht en dat was de eerste in drie jaar tijd. 

De originele Chromecast blijft voorlopig nog wel werken, maar Google zegt op zijn supportpagina’s dat gebruikers een 'verslechtering van de prestaties' kunnen merken.

Nieuwe versies

Hoeveel exemplaren er van de eerste Chromecast zijn verkocht, is niet duidelijk, maar in totaal loopt het aantal in de tientallen miljoenen.

Google bracht na de originele Chromecast meerdere nieuwe versies van de streamingstick op de markt, waaronder de Chromecast Ultra met 4K-ondersteuning in 2016 en een derde generatie in 2018. Die versies blijven voorlopig nog gewoon updates krijgen.

Chromecast met Google TV

De nieuwe Chromecast met Google TV en een kleine afstandsbediening verscheen in 2020, al werd dit model pas vorig jaar in Nederland uitgebracht. Doordat de nieuwe versie over de ingebouwde Google TV-software beschikt hoef je niet langer vanaf een ander apparaat te streamen, dat gaat direct via de Chromecast. Op het apparaatje zijn ook Android TV-apps te installeren. 

De nieuwe versie van de Chromecast kost 40 euro. Standaard zijn apps van Netflix, YouTube, Disney+, Videoland, NPO Start, Ziggo Go, HBO Max, Viaplay en Apple TV beschikbaar op het apparaatje. 

Als in een nostalgische bui bent, kijk dan onze review van de eerste Chromecast.  

Kijk ook: Xiaomi TV Stick 4K