Margrethe Vestager

ai gedragscode kunstmatige intelligentie europa

EU-commissaris wil AI-gedragscode 'binnen een paar maanden'

31 mei om 14:57
Laatste update: 31 mei om 17:07

Grote bedrijven die AI-software ontwikkelen moeten 'binnen enkele maanden' komen tot een gezamenlijke gedragscode rond kunstmatige intelligentie. Die oproep doet eurocommissaris Margrethe Vestager. Zo'n gedragscode is volgens haar nodig omdat nieuwe wetten over AI pas over een paar jaar van kracht zullen worden.

De Europese Unie en de Verenigde Staten moeten de AI-bedrijven aansporen om 'zeer binnenkort' overeenstemming te bereiken over een gedragscode over het gebruik van AI-technologie. Die gedragscode is een manier om de risico's van de technologie te beperken, in afwachting van strengere wetgeving. 

Vestager verwacht dat er in de 'komende weken' al een conceptvoorstel voor de vrijwillige AI-gedragscode opgesteld kan worden. Een definitief voorstel, dat bedrijven dan kunnen ondertekenen, volgt volgens haar 'zeer, zeer binnenkort'. 

Europese AI-wet

De Europese Unie werkt aan de eerste alomvattende wetgeving rond AI, die strenge regels over bijvoorbeeld gezichtsherkenning met AI moet bevatten. Het Europees Parlement bereikte over die AI-wet onlangs een principe-akkoord.

Maar de details van de wet moeten de komende tijd nog worden uitgewerkt in onderhandelingen tussen het parlement, de Europese Commissie en de regeringen van de EU-lidstaten.

Duurt te lang

"In het beste geval wordt de AI-wet over 2,5 tot 3 jaar van kracht. Dat is natuurlijk veel te laat", zei Vestager vandaag bij een topoverleg in Zweden. Ze vindt dat de techbedrijven daar niet op moeten wachten en dat ze op korte termijn werk moeten maken van een gezamenlijke gedragscode. "We moeten nu handelen."

De Europese Commissie voert de komende tijd gesprekken met grote AI-bedrijven, waaronder Google, Microsoft en OpenAI. Ook in de VS wordt er gewerkt aan nieuwe AI-regelgeving. Experts en politici wereldwijd roepen om strengere regels vanwege de gevaren van AI, zoals de grootschalige verspreiding van desinformatie, schendingen van mensenrechten en andere rechten, en een dreigend verlies van banen.

Conceptversie in de komende weken

Volgens Vestager moeten de techbedrijven het snel eens worden over 'details' en niet blijven hangen in algemene verklaringen.

Ze wil dat de EU en de VS de komende weken samen 'het voortouw nemen' om te komen tot vrijwillige afspraken rond de AI-gedragscode. Dat zou volgens haar de zorgen over de technologie gedeeltelijk kunnen wegnemen. 

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>