Héctor J. Rivas/Unsplash

leessimpel lees simpel ai kunstmatige intelligentie ingewikkelde brieven

Brief van de overheid gehad? Deze AI-app maakt hem makkelijk leesbaar

1 juni om 13:55
Laatste update: 1 juni om 15:40

Brieven van bijvoorbeeld de overheid kunnen nog weleens ingewikkeld en overdonderend zijn. De app LeesSimpel gebruikt AI om de belangrijke punten in simpele taal onder elkaar te zetten.

Kunstmatige intelligentie mag dan volgens experts bedreigend zijn, AI kan ook ontzettend handig zijn. De Nederlandse app LeesSimpel bewijst dat. Met de app maak je een foto van een ingewikkelde tekst en AI maakt dan de tekst makkelijker leesbaar.

De app is in eerste instantie bedoeld voor bijvoorbeeld ingewikkelde brieven van de overheid, zoals de Belastingdienst. Er is al jaren kritiek op zulke brieven, waardoor een groot deel van de bevolking communicatie niet snapt en bijvoorbeeld boetes riskeert.

LeesSimpel gebruikt de kunstmatige intelligentie van OpenAI om de kernpunten uit de brief te pakken: wie is de afzender en wat staat er in? De belangrijkste informatie wordt kort en bondig onder elkaar gezet, gemarkeerd met emoji.

Dat werkt inderdaad bij ingewikkelde brieven, maar bijvoorbeeld ook bij de doos van een diepvriespizza. Daar staat de bereiding in allerlei talen in kleine lettertjes: LeesSimpel haalt er alleen uit wat je nodig hebt.

Zo vat LeesSimpel de achterkant van dit boek samen.

Gemaakt door vijf Nederlanders

LeesSimpel is gemaakt door Hester Benedictus, Erwin Russel, Lucas Meijer, Niels Hoogendoorn en Tycho Litjens. "Bij de AI Hackathon konden mensen ideeën pitchen, daar kwam Hester met het idee dat veel mensen moeite hebben van lastige brieven", vertelt Litjens tegen Bright. "Vooral laaggeletterden zijn vaak de dupe, en overheden vaak de oorzaak. Maar ik merkte dat ikzelf ook vaak brieven snel scan en dingen oversla of vergeet, en soms zelfs brieven aan de kant leg, dus ik herkende de probleemstelling."

De app is volgens de makers vooral bedoeld voor iedereen die ingewikkelde brieven simpeler leesbaar wil maken. "Dat kunnen laaggeletterden zijn, vluchtelingen, hulpverleners die administratie op orde brengen maar ikzelf gebruik bijvoorbeeld ook de app dagelijks. We willen iedereen helpen om meer grip te hebben op de communicatie die ze krijgen", aldus Litjens.

Privacy blijft zwakke plek van AI

LeesSimpel gebruikt het taalmodel van OpenAI, GPT-4. Daardoor worden brieven geüpload naar de servers van OpenAI, waar ze een maand bewaard blijven. De makers van LeesSimpel zelf bewaren niets, maar toch wordt voor de privacy aangeraden om persoonlijke informatie eerst onleesbaar te maken. Dat kan bijvoorbeeld door alleen stukken te fotograferen zonder herleidbare informatie, of door die informatie af te dekken.

Het liefst zouden de makers de AI lokaal op de telefoon van de gebruiker laten draaien, maar dat is nu nog niet haalbaar. "De kwaliteit van OpenAI's GPT-4 is op dit moment zo goed dat wij het via hen doen", aldus Litjens.

LeesSimpel is gratis te downloaden in de App Store.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>