Dit is de nieuwe mixed reality-bril van Meta: 'krachtiger' en 500 dollar

meta mixed reality bril quest 3 apple ar headset
1 juni 2023 om 19:14
Laatste update: 1 juni 2023 om 19:20

Meta heeft zijn nieuwe mixed reality-bril Quest 3, die dit najaar op de markt komt, donderdag al aangekondigd. De headset kan dankzij ingebouwde camera's mixed reality-ervaringen bieden en gaat 500 dollar kosten.

De Quest 3 wordt de eerste headset met een nieuwe generatie Snapdragon-chip. Die chip biedt volgens Meta twee keer zoveel grafische prestaties als de vorige Snapdragon in de Quest 2.

De schermpjes in de nieuwe bril krijgen de hoogste resolutie van alle Meta-headsets, maar om hoeveel pixels het gaat, is nog niet bekend. 

De Quest 3 is ook 40 procent dunner en comfortabeler om te dragen dan de vorige versies. "Onze krachtigste headset tot nu toe", zegt Meta-topman Mark Zuckerberg

Mixed Reality

Gebruikers van de Quest 3 zien de buitenwereld in kleur dankzij ingebouwde camera’s. Dat maakt allerlei mixed reality-toepassingen mogelijk, waarbij Meta een 'natuurlijk gevoel van diepte' belooft. Volgens het bedrijf kan met de Quest 3 de 'fysieke wereld naadloos overgaan in de virtuele wereld'.

In een promovideo is een virtueel bordspel te zien dat op een tafel is te spelen. Ook kunnen gebruikers bijvoorbeeld hun woonkamer inrichten met virtuele kunst.

De bediening gaat met vernieuwde controllers, die ook haptische feedback bieden. De Quest 3 ondersteunt ook handtracking.

Dit najaar te koop

In de VS krijgt de goedkoopste uitvoering van de Quest 3 met 128 GB opslag een prijskaartje van 499 dollar. De headset komt ook in Nederland op de markt, maar de Europese prijzen zijn nog niet bekend. Pas eind september maakt Meta meer bekend over de bril.

Eerder deze week gaf Meta al een demonstratie van de Quest 3 aan enkele journalisten, onder wie Mark Gurman van Bloomberg. Hij zei 'onder de indruk' te zijn van de snellere prestaties en de verbeterde 'video-passthrough', het tonen van beelden van de omgeving.

Presentatie Apple-bril verwacht

Meta deed de aankondiging een paar dagen voor de start van het jaarlijkse Apple-event WWDC aanstaande maandag. Tijdens een presentatie op WWDC kondigt Apple volgens geruchten zijn eerste mixed reality-bril aan. Die headset is in eerste instantie bedoeld voor professionals.

De Apple-bril zou onder andere schermpjes met een zeer hoge pixeldichtheid en helderheid krijgen. Volgens geruchten wordt de prijs rond 3000 dollar.

Kijk ook: