apple bril reality one headset wwdc

'Apple-bril krijgt schermpjes met bizar hoge scherpte en helderheid'

31 mei 2023 om 12:23
Laatste update: 2 juni 2023 om 10:54

De onthulling van de eerste Apple-bril lijkt steeds dichterbij te komen. Het nieuwste gerucht gaat over de schermpjes in de mixed reality-headset, die een ongekende pixeldichtheid en helderheid zouden hebben.

Aanstaande maandag start Apple-ontwikkelaarscongres WWDC. Naast nieuwe versies van de Apple-systemen en eventueel nieuwe Macs, wordt vooral de onthulling van de eerste Apple-bril verwacht. Die bril zou Reality One gaan heten. Schermexpert Ross Young komt met het nieuwste gerucht over de schermpjes in die bril.

Het zou volgens Young gaan om micro-oled-schermpjes van 1,41-inch per stuk, met een resolutie van 4K per oog. Ter vergelijking: de PlayStation VR2 heeft een totale resolutie van 4K.

De bril van Apple belooft erg scherp te worden, met een pixeldichtheid van 4000 pixels per inch. Ter vergelijking: de Meta Quest 2 biedt 773 ppi, de PS VR2 heeft 800 ppi.

Héle hoge helderheid

De maximale helderheid van de schermpjes valt met 5000 nits ook erg op. De Quest 2 heeft slechts 100 nits, al zou Apple wel een andere lenstechniek gebruiken waardoor een hogere helderheid nodig zou zijn. Alsnog belooft de hoge piekhelderheid indrukwekkende beelden: de bril zal vermoedelijk superieure HDR-prestaties hebben, waardoor het verschil tussen licht en donker veel meer lijkt op dat in de realiteit.

Eerste versie wordt duur

De hoge prestaties van de bril zullen echter niet goedkoop zijn. Er gaan al een tijdje geruchten over een prijs van zo'n 3000 dollar, en een kleine eerste oplage.

Apple zou met deze bril vooral professionals zoals app-ontwikkelaars willen aanspreken. Die zouden dan met de bril apps kunnen maken, waarmee toekomstige, goedkopere brillen boeiender worden voor het bredere publiek.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>

Kijk ook: