Twitter-'sheriff' vertrekt binnen half jaar alweer

Souvik Banerjee/Unsplash

twitter hoofd veiligheid moderatie vertrokken ella irwin elon musk
2 juni 2023 om 11:51

Twitter-hoofd over 'trust and safety' Ella Irwin is na een half jaar alweer vertrokken bij Twitter. Irwin was verantwoordelijk voor onder meer het blokkeerbeleid op Twitter.

De functie van Irwin is het best te omschrijven als de sheriff van Twitter: verantwoordelijk voor het veilig houden van het platform. Irwin nam de functie afgelopen november over van Yoel Roth. Die vertrok uit onvrede over het lossere beleid dat Elon Musk als nieuwe Twitter-eigenaar introduceerde: gebruikers worden minder snel gestraft voor het plaatsen van omstreden tweets en eerder opgeschorte accounts zijn weer online gezet.

Musk gaf Roth destijds een trap na door allerlei claims over hem te verspreiden, waardoor Roth en zijn familie wegens doodsbedreigingen moesten onderduiken.

Het is niet duidelijk waarom opvolger Irwin nu alweer vertrekt. Irwin bevestigt haar vertrek tegenover Reuters, maar op Twitter gaan zowel Irwin als Musk niet in op het vertrek.

Het vertrek komt een maand voordat Musk zijn leiderschap van Twitter overdraagt aan de nieuwe ceo, Linda Yaccarino, voormalig reclamebaas van NBCUniversal.

Kritiek op beleid, binnenkort een test

Het veiligheidsbeleid van Twitter ligt al langer onder vuur. Deze week nog stuurde Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp een oproep naar Twitter, met de eis zo snel mogelijk actie te ondernemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden. Ze spreekt van "afschuwelijke video's en afbeeldingen". Irwin was in haar functie verantwoordelijk voor dat klimaat op Twitter.

Later deze maand wordt Twitter getest op het naleven van de strengere moderatie-regels van de EU, meldt The Wall Street Journal. Op vrijwillige basis wordt dan gekeken of Twitter wel in staat is om bijvoorbeeld zo snel te verwijderen als de EU straks verplicht. Daar staat nu nog geen boete op, maar op termijn wel. Vanwege die regels dacht Musk al hardop na over een eventuele terugtrekking van Twitter uit Europa.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>