Met deze nieuwe functies komt Apple ook nog: alles wat de keynote niet haalde

Met deze nieuwe functies komt Apple ook nog: alles wat de keynote niet haalde

06-06-2023 17:00 Laatste update: 17:08

Apple presenteerde maandagavond twee uur lang nieuwe software en hardware. Enorm veel details, maar niet voor alles was tijd. In dit artikel lees je alles waar Apple in de keynote niet aan toe kwam.

Door de grote aandacht voor de mixed reality-headset Vision Pro, naast alle andere onthullingen, had Apple geen tijd om elk detail van zijn nieuwe updates te belichten. Niet erg: we zetten de meest opvallende niet behandelde details op een rijtje.

iOS 17 en iPadOS 17

iOS 17 is er straks vanaf de iPhone XR en XS. De iPhone 8 en iPhone X krijgen voor het eerst geen update meer naar de nieuwste iOS-versie: beide telefoons verschenen in 2017, en zijn straks dus zes jaar oud.

iPadOS 17 is er voor iPad mini vanaf 5e generatie, iPad vanaf 6e generatie, iPad Air vanaf 3e generatie en iPad Pro vanaf de tweede generatie. Alleen de eerste generatie iPad Pro uit 2015 en de 5e generatie iPad uit 2017 vallen af.

De nieuwe Dagboek-app verschijnt niet meteen met iOS 17 en iPadOS 17, maar later dit jaar. Dan wordt ook ondersteuning toegevoegd voor andere apps, zodat de Dagboek-app suggesties kan doen op basis van wat je in andere apps hebt gedaan.

De uitgebreide AirDrop-functie waarbij de overdracht wordt afgemaakt via internet, komt ook pas later dit jaar. Beide gebruikers moeten ingelogd zijn op iCloud om de beveiligde overdracht tot stand te brengen.

Het automatisch invullen van verificatie-codes werkt naast sms straks ook met codes via e-mail.

Apple Music krijgt gedeelde afspeellijsten, ook al later dit jaar.

Apple Maps krijgt een voorkeursfunctie voor elektrische laadnetwerken voor stekkerauto's. Ook kan je straks zien hoeveel laders er op laadplekken beschikbaar zijn.

Kaarten in Apple Maps kunnen offline worden opgeslagen. Ze zijn dan ook beschikbaar op een gekoppelde Apple Watch.

Spotlight, de zoekfunctie binnen iOS, kan straks ook naar een specifiek deel binnen een app springen, recht vanuit de zoekresultaten.

De Berichten-app krijgt een WhatsApp-achtig gebaar om te reageren op berichten: swipe naar rechts en voeg een reactie toe.

De Herinneringen-app krijgt een boodschappen-functie, die boodschappen automatisch in categorieën sorteert. Die kan je zelf op de volgorde van je supermarkt zetten, en die volgorde wordt onthouden voor de volgende keer.

AirTags en aanverwante gadgets kunnen straks gedeeld worden, met maximaal vijf gebruikers. Handig, want nu krijg je bijvoorbeeld steeds de melding dat je wordt gevolgd door de autosleutels van je partner. Bovendien kan nu alleen de ene eigenaar zien waar de AirTag is, straks kunnen meerdere eigenaars dus van dezelfde AirTag profiteren.

De Woning-app krijgt een logboek, waarin de laatste 30 dagen aan activiteiten van allerlei sensoren wordt bijgehouden: slimme sloten, deursensoren, garagedeuren etc. En je ziet precies wie slimme sloten heeft gebruikt, en wanneer.

De verbeterde autocorrect is straks ook beschikbaar in het Nederlands. Dat geldt helaas wel alleen voor enkele woorden: de functie waarbij iOS hele zinnen voorstelt, is er eerst alleen in het Engels.

De automatisch uitgeschreven voicemail-berichten zijn straks ook alleen in het Engels beschikbaar.

macOS Sonoma

macOS Sonoma is er voor MacBooks Air en Pro en Mac mini vanaf 2018. Verder doen iMacs vanaf 2019 mee, iMac Pro vanaf 2017, Mac Pro van 2019 en later en de Mac Studio. De iMacs van voor 2019 vallen dus af, net als alle MacBook-modellen en MacBook Pro's van voor 2018.

Schermdelen tijdens videobellen wordt veel makkelijker: het groene bolletje links bovenin elk venster krijgt dan een deel-optie. Alleen dat venster wordt dan gedeeld, in plaats van het hele scherm. En het werkt ook in apps van derden, zoals Webex en Zoom.

Dicteren en typen kan straks door elkaar heen, zonder te wisselen. Handig, want zo kan je razendsnel zinnen uitspreken, en als een ingewikkeld woord niet wordt opgepakt, type je dat gewoon uit. Daarna dicteer je weer vrolijk verder.

watchOS 10

watchOS 10 ondersteunt alle modellen die nu ook watchOS 9 ondersteunen: elk model vanaf de Apple Watch Series 4 uit 2018.

Control Center zit straks onder de langwerpige knop op de zijkant van de Apple Watch. Nu zit daar nog een app switcher onder. Straks wisselen gebruikers via de een dubbele klik op de kroon tussen recente apps, net zoals nu.

De Medicijnen-app krijgt herinneringen, als een medicijn niet binnen 30 minuten na het eerste bericht worden genomen. Dat kan ook als alarmbericht worden ingesteld, zodat je het echt niet kan negeren.

Apps kunnen kleine polsbewegingen straks uitlezen. Apple geeft als voorbeeld de app Golfshot, waarin golfers precies kunnen zien of zij hun pols wel in de juiste hoek draaien bij hun swing.

De nieuwe functie NameDrop is straks ook op de Watch beschikbaar. Als iemand anders dan een iPhone bij je horloge houdt, komt de functie voor het uitwisselen van contactinformatie tevoorschijn.

Verder krijgen de nieuwe Apple-systemen ook de eerder onthulde functies voor mensen met een beperking. Het gaat dan bijvoorbeeld om een versimpelde modus voor de iPhone, waarbij alleen maar grote knoppen in beeld komen.

Lees al onze updates over Apple-event WWDC.

Luister ook onze podcast: