Spotify komt met persoonlijke offline playlist: handig in het vliegtuig

Spotify komt met persoonlijke offline playlist: handig in het vliegtuig

09-06-2023 14:56 Laatste update: 14:57

Spotify werkt aan een nieuwe gepersonaliseerde playlist voor als je offline bent. Zit je zonder internet, bijvoorbeeld in het vliegtuig, dan kun je met die afspeellijst altijd luisteren naar recente liedjes die bij jouw smaak passen. 

"We testen een nieuwe functie genaamd Your Offline Mix, een playlist die is ontworpen voor de momenten dat je niet online bent", schrijft Spotify-ceo Daniel Ek in een tweet. Hij heeft er een screenshot bij gezet en een emoji van een vliegtuig. De gepersonaliseerde offline-playlist lijkt dan ook vooral handig in het vliegtuig, zeker voor gebruikers die in de Spotify-app zelf geen afspeellijsten of albums hebben opgeslagen voor offline gebruik. 

Your Offline Mix bevat onder andere liedjes waar je recent naar hebt geluisterd. Op het screenshot van Ek duurt de playlist ruim drie uur. Het is nog niet bekend wanneer de functie wordt uitgerold naar alle gebruikers, maar nu de Spotify-baas zelf de nieuwe optie heeft aangekondigd, zal dat ongetwijfeld niet lang meer duren. 

YouTube en Apple

Spotify-gebruikers kunnen al jaren muziek downloaden op hun smartphone, maar ze moeten dat handmatig per playlist, album of liedje aanklikken. Concurrent YouTube Music heeft al langer de vergelijkbare playlist Offline Mixtape. Ook Apple Music heeft een soortgelijke functie, maar dan alleen op de Apple Watch. Dan wordt recent beluisterde muziek automatisch op de Apple Watch bewaard, terwijl het horloge wordt opgeladen.

Gepersonaliseerde playlists

Your Offline Mix is weer een toevoeging aan het groeiende aanbod gepersonaliseerde playlists op Spotify. Afspeellijsten gebaseerd op de eigen muzieksmaak zijn al erg populair op de streamingdienst, zoals Discover Weekly, Daily Mix, Repeat Rewind en Release Radar. 

De gepersonaliseerde playlists worden gemaakt door algoritmes die kijken naar luistergewoonten van een gebruiker, in combinatie met het luistergedrag van mensen met een vergelijkbare smaak.

DJ-functie met AI

Spotify kwam onlangs met een grote app-update waarbij de interface werd vernieuwd, zodat gebruikers meer foto's, animaties en filmpjes zien. Ook werd de functie 'Smart Shuffle' toegevoegd, om sneller nieuwe muziek op basis de eigen smaak toe te voegen aan bestaande afspeellijsten.

In de VS en Canada test de streamingdienst sinds kort een virtuele DJ die met AI liedjes draait en daar kort commentaar bij geeft. Wanneer die gepersonaliseerde DJ-functie in Nederland verschijnt, is nog niet bekend.

Luister ook onze podcast: