netflix live sport golf formule 1

'Netflix wil voor het eerst live-sport gaan streamen'

13 juni 2023 om 14:23
Laatste update: 13 juni 2023 om 14:29

Netflix zou voor het eerst een live-sportevent gaan uitzenden: een golftoernooi met beroemdheden, onder wie Formule 1-coureurs. Concurrenten als Apple en Amazon zetten al langer fors in op het streamen van sport, maar Netflix zei tot nu toe dat juist niet te willen vanwege de hoge kosten voor uitzendrechten.

Netflix wil voor het eerst een uitstapje maken naar het streamen van live-sport, meldt de Wall Street Journal (WSJ) op basis van mensen die bekend zijn met de plannen, die nog niet definitief zijn. Topmensen van het streamingbedrijf onderhandelen over het uitzenden van een golftoernooi met celebrities, onder wie professionele golfers en Formule 1-coureurs.

Het zou een opvallende stap zijn voor Netflix, dat tot nu toe geen live-uitzendingen van sport aanbood, terwijl veel concurrenten, zoals Amazon Prime Video en Apple TV+, juist steeds meer sportevents zijn gaan streamen. Met de docuserie over de Formule 1, Drive To Survive, had Netflix de afgelopen jaren al wel wereldwijd succes. Ook kwam de streamingdienst vorige week met een nieuwe docuserie over de Tour de France.

Het is voor Netflix erg lastig om op korte termijn uitzendrechten van grote competities te bemachtigen, omdat de contracten daarover meestal nog jaren doorlopen. Daardoor is het organiseren van een eigen event een logische stap, schrijft de WSJ.

De afgelopen jaren ontkende Netflix steevast plannen op sportgebied te hebben."We zijn niet anti-sport, maar we zijn pro-winst", zei co-ceo van Netflix Ted Sarandos daar in januari nog over. Maar hij gaf toe dat het standpunt zou kunnen veranderen. Nu grote concurrenten wel fors inzetten op sport, kan Netflix mogelijk niet meer achterblijven.

Netflix bood op rechten Formule 1

Netflix bood vorig jaar tevergeefs mee op de live-uitzendrechten van de Formule 1 in Amerika, maar het verloor: de driejarige deal ging naar ESPN. Ook deed de streamingdienst pogingen om de rechten voor tennis- en wielren-events te krijgen, maar dat lukte evenmin.

Live-events zijn überhaupt nog erg nieuw voor Netflix. Het bedrijf streamde in maart wel een live-comedyspecial met Chris Rock en in april volgde een reünie-aflevering van de realityshow 'Love Is Blind'. Bij die laatste livestream ging het flink mis en kampte Netflix met een storing van meer dan een uur.

Reclamespotjes

Sportuitzendingen zouden goed passen bij de nieuwe strategie van Netflix om meer inkomsten te halen uit reclamespotjes. In de eerste landen begon Netflix eind 2022 met een goedkoper abonnement waarbij gebruikers reclameblokken te zien krijgen. Sportevents zijn altijd erg in trek bij grote adverteerders.

Een golftoernooi van beroemdheden zou een voorzichtige eerste stap op sportgebied zijn, zegt sportmedia-expert Ed Desser tegen de WSJ. "Ze moeten mogelijke licentiegevers geruststellen dat het allemaal gaat werken voordat ze echt grote sportevenementen gaan streamen. Dit plan heeft een relatief laag risico."

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>