Huawei krijgt miljoenen van EU voor 'gevoelige projecten' rond AI en 6G

Huawei krijgt miljoenen van EU voor 'gevoelige projecten' rond AI en 6G

14-06-2023 09:29 Laatste update: 09:35

Het Chinese techbedrijf Huawei krijgt voor elf onderzoeksprojecten rond gevoelige technologie geld van de Europese Unie. Dit ondanks dat een derde van de EU-landen Huawei in hun 5G-netwerken in de ban hebben gedaan vanwege zorgen over mogelijke spionage door de Chinese overheid.

Huawei krijgt voor elf projecten in totaal 3,9 miljoen euro onder het Horizon Europe-onderzoeksprogramma. Het gaat om projecten over onder andere 6G-netwerken, clouddiensten, kunstmatige intelligentie, cyberveiligheid en zelfrijdende auto's, meldt de Britse krant Financial Times. Huawei zou zo een belangrijke rol bij toekomstige technologie krijgen, terwijl veel EU-landen zich al jaren zorgen maken over de banden tussen het bedrijf en de Chinese overheid. 

Huawei levert apparatuur en AI-systemen voor de onderzoeksprojecten. Daardoor krijgt de Chinese techreus volgens de FT mogelijk ook toegang tot Europese kennis over de onderzochte technieken. De betrokkenheid van Huawei bij de projecten kan volgens critici de 'digitale veiligheid in de EU ondermijnen'. Ook zou het slecht passen bij de Europese ambitie om minder afhankelijk van China te worden op techgebied.

"Het is alsof je iemand uitnodigt die je niet vertrouwt om je geheime kantoren te bezoeken", zegt security-consultant John Strand in de Britse krant. China-expert Jeroen Groenewegen-Lau van het Duitse Mercator Instituut begrijpt niet dat de EU Huawei heeft geselecteerd voor projecten met gevoelige technologieën. "Het verbaast me dat dit nergens tot een rode vlag heeft geleid."

Verbod op Huawei in 5G-netwerken

Een derde van de EU-lidstaten heeft momenteel een verbod op Huawei-apparatuur in kritieke gebieden van telecomnetwerken. In Nederland werd Huawei in 2021 uit de kern van telecomnetwerken geschrapt, uit vrees voor spionage. De topman van Huawei Nederland zei destijds dat het bedrijf 'nooit zou spioneren'.

Sommige EU-lidstaten hebben nog geen maatregelen tegen Huawei genomen, waaronder invloedrijke landen als Duitsland. Daar wordt een verbod op apparatuur van Huawei en ZTE nog overwogen. Vorige week kwam naar buiten dat de Europese Commissie overweegt om een totaalverbod op Huawei-apparatuur in te stellen, om zo de 'vertragende' lidstaten tot actie over te brengen.

Luister ook onze podcast: