Amsterdam heeft op Google Maps nu een nieuwe 3D-weergave

Amsterdam heeft op Google Maps nu een nieuwe 3D-weergave

14-06-2023 18:00 Laatste update: 18:03

Op Google Maps kun je voortaan op verschillende locaties in Amsterdam de nieuwe Immersive View gebruiken. Daarmee kijk je in 360 graden rond over grachten, parken en bekende gebouwen. Ook zie je in beeld meteen voorspellingen over het weer en de drukte.

De nieuwe Immersive View-functie in Google Maps wordt vanaf woensdag uitgerold in Amsterdam en een aantal andere Europese steden. Deze update voegt wereldwijd 500 bezienswaardigheden toe aan de Immersive View, waarbij Google Maaps je een 3D-beeld laat zien. Je kunt bijvoorbeeld het Koninklijk Paleis, het Rijksmuseum en de Jordaan van buitenaf in 360 graden bekijken, en zoals het er op elk moment van de dag uitziet. De weersomstandigheden en de belichting veranderen mee als een tijdlijn verschuift.

In Amsterdam zijn behalve bekende toeristische bezienswaardigheden ook een aantal minder bekende locaties in de Immersive View te bekijken, zoals natuurpark Spoorzicht, de Oranjekerk en speelhal TonTon Club. Je ziet op de tijdlijn in Immersive View ook direct hoe druk Google verwacht dat het op die plek wordt. Voor de functie maakt Google gebruik van kunstmatige intelligentie, miljarden luchtfoto's en Street View-beelden.

De functie is volgens Google handig voor toeristen die vanuit huis alvast een indruk willen krijgen van de plekken die ze willen bezoeken. Na de nieuwe update zijn bijvoorbeeld ook de Ponte Vecchio in Florence en Saint Patrick's Cathedral in Dublin in de Immersive View beschikbaar.

Routebeschrijvingen op toegangsscherm

Ook nieuw is dat je vanaf deze maand routebeschrijvingen op Google Maps kunt volgen zonder dat je je toegangsscherm van je telefoon hoeft te ontgrendelen om naar de app te gaan. Ook zie je direct welke afslag je moet nemen en de geschatte aankomsttijd. 

Op de desktop krijgt Google Maps ook een nieuwe functie: via het tabblad 'recent' zie je meteen naar welke locaties je eerder hebt gezocht. Dat maakt het volgens Google makkelijker om routes naar alle bestemmingen in een reisschema uit te stippelen.