citroen e-c3 elektrische auto peugeot opel

Elektrische Citroën ë-C3 gaat minder dan 25.000 euro kosten

16 juni om 11:37

Citroën komt dit najaar met een nieuwe elektrische C3 die volgens een topman minder dan 25 duizend euro zal kosten. 

Citroën-baas Thierry Koskas zegt dat de nieuwe, volledig elektrische generatie van de C3 medio oktober wordt onthuld, waarna de EV in 2024 op de markt komt. De nieuwe ë-C3 moet het Franse antwoord op betaalbare Chinese stekkerauto's worden. De ë-C3 zal in Slowakije in elkaar worden gezet en krijgt een prijs van onder de 25.000 euro, belooft Koskas.

De Citroën ë-C3 wordt een compacte hatchback en zou een actieradius van zo'n 300 kilometer krijgen. Met de beoogde prijs van onder de 25.000 euro is de nieuwe EV een stuk goedkoper dan twee andere stekkerauto’s van het moederbedrijf Stellantis: de Peugeot e-208 en de Opel Corsa Electric

"Citroën heeft een geschiedenis rond het maken van betaalbare auto's en het is nu de taak om elektrische mobiliteit voor iedereen toegankelijk te maken", zei Thierry Koskas donderdag in gesprek met meerdere media. "Er is momenteel geen equivalent voor deze auto." 

Franse subsidie 

De aankondiging van de nieuwe ë-C3 zou dit najaar samenvallen met een nieuwe subsidieregeling die de Franse regering in oktober wil aankondigen voor elektrische auto’s die vanaf 2024 worden geleverd, schrijft Reuters op basis van een Franse overheidsbron.

Die subsidie zou ook bedoeld zijn als steuntje in de rug voor Europese automerken. Die krijgen er steeds meer concurrentie bij van Chinese merken, die de komende jaren ook meer kleinere en goedkopere EV’s in Europa uitbrengen. 

Accu wel uit China

De accu van de ë-C3 zou wel in China worden geproduceerd. Stellantis hoopt op een vrijstelling om desondanks in aanmerking te komen voor de nieuwe Franse subsidie. De voorgestelde regeling zou alleen voor voertuigen die in Europa worden geassembleerd gelden. 

Het ontwerp van de ë-C3 is nog niet bekend. De afbeelding boven dit artikel is de nieuwe brandstofauto C3 Aircross.

Kijk ook: de elektrische auto's van 2023