samsung galaxy z flip 5 fold opvouwbare smartphone

Uitgelekt: zo zien de nieuwe opvouwbare Samsung-smartphones eruit

16 juni 2023 om 12:40
Laatste update: 16 juni 2023 om 12:47

Het Samsung-event waarop de nieuwe vouwtelefoons van het merk worden verwacht is pas eind juli, maar de designs van de Galaxy Z Flip 5 en de Galaxy Z Fold 5 zijn nu al uitgelekt. 

De site MySmartPrice claimt de officiële renders van de Samsung-vouwtelefoons te hebben bemachtigd. Het beeld van de Galaxy Z Flip 5 toont een groter display aan de buitenkant met een inkeping waarin twee camera’s zijn verwerkt. Daardoor heeft het scherm een beetje de vorm van een map gekregen.

Op het plaatje is ook een grote muziekwidget op het cover-display te zien. Dat zou een voorbeeld zijn van de geoptimaliseerde apps voor het externe scherm van de Galaxy Z Flip 5 waarvoor Samsung samenwerkt met Google. Ook de nieuwe concurrent Motorola Razr 40 Ultra heeft een groter extern scherm, van 3,6 inch. Het cover-display van de huidige Flip 4 is maar 1,9 inch. 

De Flip 5 zou een herontworpen scharniermechanisme gebruiken, waardoor er geen opening is als het toestel is dichtgevouwen. Ook zou de vouw in het scherm minder zichtbaar zijn. De Flip 5 zou twee camera’s hebben met een 12 megapixel-hoofdcamera en een IP57-classificatie hebben voor stof- en waterbestendigheid. 

Galaxy Z Fold 5

Op de afbeelding van de Galaxy Z Fold 5 zijn onder andere een kleinere camera-uitsparing en meer verfijnde randen te zien. Ook is het scharnierontwerp verbeterd, om het toestel dunner te maken.

De Fold 5 zou een 7,6 inch QHD+ scherm aan de binnenkant hebben en een 6,2 inch Full HD+ scherm aan de buitenkant. Beide nieuwe vouwtelefoons van Samsung werken met de Snapdragon 8 Gen 2-chip, die ook in de Galaxy S23 zit.

Samsung Unpacked

Het Samsung Unpacked-event vindt plaats op 27 juli in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Volgens geruchten zijn de nieuwe opvouwbare smartphones vanaf 11 augustus verkrijgbaar.

De eerste Samsung-vouwtelefoon, de Galaxy Fold, verscheen in 2019 en sindsdien werden er elk jaar verbeterde versies uitgebracht. Rivalen als Oppo, Huawei en Honor kwamen daarna ook met opvouwbare smartphones, maar Samsung bleef de marktleider in deze productcategorie.

Flip is meest verkocht

In het eerste kwartaal van dit jaar was de Samsung Galaxy Z Flip 4 de populairste vouwtelefoon, met een aandeel van 27 procent, gevolgd door de Huawei Pocket S, de Galazy Z Fold 4 en de Oppo Find N2 Flip.

In Samsungs thuisland Zuid-Korea scoren de opvouwbare smartphones veel beter dan elders. In Zuid-Korea is bijna 14 procent van de verkochte smartphones een opvouwbaar model, terwijl dat vorig jaar wereldwijd voor maar 1 procent gold.

Kijk ook: de strijd tussen vouwtelefoons