Reddit: 'We waren nooit gemaakt voor apps van derden, geen weg terug'

reddit steve huffman protest apps van derden blijven weg
16 juni 2023 om 13:24

Reddit houdt ondanks aanhoudende protesten voet bij stuk: de regels voor apps van derden worden niet teruggedraaid. Ook komt er een systeem om moderatoren weg te stemmen.

Reddit-topman Steve Huffman blijft lijnrecht tegenover de populairste gebruikers en moderatoren van zijn platform staan. Begin deze week gingen duizenden zogenoemde subreddits op zwart. De fora voorzien normaal gesproken in een groot deel van de populaire berichten op de voorpagina van Reddit, en trekken veel verkeer via Google.

De fora zijn op zwart gegaan omdat Reddit binnenkort ineens geld vraagt aan makers van onafhankelijke Reddit-apps. Die apps kunnen de miljoenen niet ophoesten, en gooien de handdoek in de ring. Nu zegt Huffman dat Reddit überhaupt nooit gebouwd is om zulke apps van derden te ondersteunen. In gesprek met The Verge doet Huffman een ogenschijnlijk tegenstrijdige uitspraak.

Apps klein, maar toch een kostenpost?

Volgens de Reddit-topman zijn apps van derden verantwoordelijk voor slechts 2 procent van het verkeer waar straks voor betaald moet worden. "Het gros wordt gebruikt door tools en aanpassingen aan Reddit. Daar is die API voor", zegt Huffman over de systemen die nu geld gaan kosten. Gebruikers blijven achter met de vraag: als het gebruik zo gering is, waarom mogen die apps dan niet blijven bestaan?

Huffman stelt echter dat apps van derden 'meer nemen dan zij geven'. "Daar moeten zij voor betalen. Dat is eerlijk", aldus de topman. En ook al staan veel subreddits nog steeds op zwart, is dat volgens Huffman geen probleem. Hij wijst op de vele unieke gebruikers die Reddit trekt, en haalt zijn schouders op wat betreft de klachtenstorm.

Stemmen op moderatoren

In gesprek met NBC News zegt Huffman verder dat hij reguliere gebruikers het recht wil geven om moderatoren van subreddits weg te stemmen. Nu is het zo geregeld dat een moderator in zekere zin een soort koninkje is van zijn eigen stukje Reddit. En wie dat niet bevalt, staat het vrij om zelf een andere subreddit te beginnen.

De keerzijde van dat systeem wordt duidelijk met het grote op zwart gaan van Reddit. Hoewel Huffman dus weinig zegt te merken van de protestactie, besluit hij wel te tornen aan één van de fundamenten van de forumsite. Huffman maakt in beide interviews duidelijk dat Reddit door de protesten niet van zijn stuk zal worden gebracht, en de koers handhaaft.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>