De beste MacBooks van dit moment

De beste MacBooks van dit moment

16-06-2023 22:48

Met onze Bright Stuff-koopgids helpen we je graag aan het beste product van dit moment. In dit artikel: de beste MacBooks van dit moment, want de keuze aan Apple-laptops is reuze.

Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we die mening op een paar dingen. In deze lijst: MacBooks, want met de komst van de 15-inch MacBook Air is de keuze groot, maar misschien ook wat intimiderend. Wij maken het simpel: dit zijn wat ons betreft de drie MacBooks die je het beste kan overwegen:

MacBook Air M2 13/15 inch

De MacBook Air met M2-chip is een verbluffende laptop. Met 1,15 centimeter lekker dun, en ook licht: 1,24 kilo bij 13 inch of 1,51 kilo bij het nieuwe 15 inch exemplaar. Los van het formaat zijn de modellen praktisch identiek – op natuurlijk de schermresolutie na. De 15 inch biedt 25 procent meer werkoppervlak, maar is ook wat groter in de tas: die afweging verschilt per persoon.

Dit is de beste Apple-laptop voor de meeste gebruikers. Razendsnel: op deze apparaten kan je incidenteel zelfs wat 4K-video monteren zonder dat de boel vastloopt, al is 'ie er door het gebrek aan ventilatoren niet voor gemaakt. Die ventilatoren kan je missen als kiespijn als je vooral lichter werk doet, op kantoor of school. Dan is deze laptop altijd stil – en op hitte hebben we deze Air ook nog nooit kunnen betrappen.

Vooral de batterijprestaties zijn imposant. Je redt met deze laptop in de echte praktijk gewoon een uurtje of 18: genoeg voor twee volle dagen dus. Zonder concessies: de schermverlichting vol aan, alle apps open en tientallen tabs, het bewerken van foto's en audio, het downloaden van grote bestanden: die batterij blijft maar gaan. En dichtgeklapt tikt er nauwelijks een procentje weg, echt erg betrouwbaar.

Verder tikt het toetsenbord lekker – en gelukkig weer met een betrouwbaar mechaniek. Ook de terugkeer van de MagSafe-lader is erg welkom. Die floept magnetisch van je laptop af als iemand over de lader struikelt. De aansluitingen zijn wel summier: mini-jack rechts, tweemaal usb-c 4.0 met Thunderbolt links.

Een ander klein verschil tussen de 13- en 15-inch is de chip. Het instapmodel van de 13-inch heeft een grafische chip met 8 kernen. De 15 inch is er alleen met 10 grafische kernen, net als het duurdere 13-inch exemplaar. In de praktijk zullen de verschillen verwaarloosbaar zijn. Wel vinden we de standaard 8GB werkgeheugen wat aan de lage kant: we raden de upgrade naar 16GB aan.

De MacBook Air met M2-chip is er in zilvergrijs, donkergrijs, donkerblauw en champagne. Het 13-inch model is er vanaf 1299 euro, de 15-inch begint bij 1599 euro.

MacBook Pro 14 inch met M2 Pro

Het werkpaard onder de MacBooks. Met zijn 14-inch formaat nog steeds behoorlijk handzaam, maar hij is een klein stukje dikker dan zijn voorgangers. Vinden wij helemaal niet erg: de doelgroep van deze laptop is niet op zoek naar een zo slank mogelijke laptop. Daar heeft Apple de Air al voor – nee dit is een laptop voor de veeleisende gebruiker, met een tas vol cameraspullen bijvoorbeeld.

De laptop voor de gebruiker die power wil, en dat biedt deze laptop met de M2 Pro-chip. Standaard met 10-core CPU en 16-core GPU, uitbreidbaar tot 12-core CPU en 19-core GPU. En standaard met 16GB werkgeheugen, uitbreidbaar tot 32GB. Voorzien van een uitstekend koelsysteem, dat je in de praktijk verrassend weinig hoort. Waar voorgaande MacBooks met Intel-chip vaak klonken als een opstijgend vliegtuig, rendert deze Pro fluisterstil een 4K-video van een half uur.

De accuduur van deze Pro is ondertussen net zo imposant als die van de Air. Zelfs bij zware taken zoals videomontage is het mogelijk om zonder concessies een hele werkdag op één lading te halen. En minstens zo imposant: deze MacBook Pro werkt zonder oplader precies net zo vlot als met, terwijl vergelijkbare Windows-laptops vaak aan kracht inleveren zonder netstroom.

Gelukkig heeft Apple deze Pro-laptop ook weer voorzien van genoeg aansluitingen: SDXC-sleuf en HDMI zijn gewoon weer van de partij, net als drie Thunderbolt 4 usb-c 4.0-aansluitingen. En er is ook ondersteuning voor snelladen. Deze MacBook Pro is het exemplaar waar professionals jaren op gewacht hebben: een werkelijk krachtige laptop met veel aansluitingen en een geweldig scherm.

We raden de 14-inch aan omdat die toch een stukje draagbaarder is, en de meeste pro's werken met externe schermen. Ook die kan deze Pro makkelijk aansturen: tot twee externe schermen op 6K-resolutie, geen enkel probleem.

De MacBook Pro is er in zilvergrijs en donkergrijs, vanaf 2449 euro met M2 Pro-chip en 16GB werkgeheugen. Die versie volstaat al voor de meeste zware toepassingen, al heeft Apple voor de meest veeleisende gebruiker ook nog een versie met M2 Max-chip: 12-core CPU, 30-core GPU, vanaf 3749 euro.

MacBook Air M1

Uiterlijk misschien niet zo aantrekkelijk als de MacBook Air met M2-chip. En zonder wat nieuwigheden zoals die MagSafe-lader en de snellaad-functie. Maar vlak de MacBook Air met M1-chip niet zomaar uit. De prestaties van beide laptops liggen dicht bij elkaar – zowel qua batterij als qua werkvermogen.

En hoewel de 13-inch Air met M2 inmiddels alweer iets in prijs is gedaald, is de Air met M1 voor minder dan 1000 euro te vinden. Apple zelf biedt 'm refurbished aan, maar allerlei webwinkels en elektronicazaken verkopen 'm zelfs nieuw voor net geen 1000 euro. Dan koop je een net zo draagbare MacBook Air, die bijna net zo lang zal meegaan. Wat ons betreft ook zeer het overwegen waard.

Kijk voor meer gadgets die we aanraden bij Bright Stuff.