ARK

Deze guitige microcar is de goedkoopste van allemaal

Deze guitige microcar is de goedkoopste van allemaal

20-06-2023 16:03 Laatste update: 16:31

Een Britse startup brengt deze zomer de goedkoopste elektrische microcar op de markt. De ARK Zero gaat zo'n 7000 euro kosten.

Het wordt steeds gezelliger op de markt voor microcars, de compacte stadsautootjes waarmee je makkelijk overal in de stad kunt parkeren. Na de Canta, Biro, Opel Rocks-e en de nieuwkomers als de Microlino, Fiat Topolino en Silence S04 komt de jongste telg uit het Verenigd Koninkrijk: de ARK Zero. De elektrische tweezitter gaat 5995 Britse pond kosten, omgerekend een kleine 7000 euro. "ARK Zero zet een nieuwe standaard als het meest betaalbare elektrische voertuig, waardoor duurzaam vervoer voor iedereen toegankelijk wordt", zegt het Britse bedrijf. In Nederland is de Opel Rocks-e nu de goedkoopste microcar, met een vanafprijs van 8499 euro. 

Niet alleen de prijs is opvallend aan de ARK Zero, ook het ontwerp, en dan vooral de voorkant, want het autootje lijkt een gezicht te hebben. De mini-auto biedt volgens de makers plek aan 'twee mensen en een hond', waarbij de twee personen achter elkaar zitten. De Britse microcar is 2,5 meter lang, 1,2 meter breed en 1,6 meter hoog. Daarmee is hij ongeveer even lang als de Microlino, maar wel minder breed en wat hoger.

45 km/u

Het totale gewicht is 489 kg en de actieradius is ruim 80 kilometer. De 2,2 kW-motor haalt een topsnelheid van 45 km/u en daardoor mag hij ook bestuurd worden door 16-jarigen met een brommerrijbewijs. De accu is tussen 6 en 8 uur opgeladen via een stopcontact. Snelladen wordt niet ondersteund.

De ARK Zero beschikt over onder meer een zonnedak, achteruitkijkcamera, keyless entry, een 'one-button start', led-verlichting en een lcd-scherm. De McPherson-wielophanging moet voor een minder schokkerige rij-ervaring zorgen. Muziek stream je via bluetooth vanaf je smartphone naar het ingebouwde speakersysteem en via usb-poorten kun je je apparaten opladen. Het interieur is voorzien van pastelkleuren en is afgewerkt met veganistisch leer.

Tweede model eind dit jaar

Er is alleen één probleem: de mini-auto is nog niet buiten het Verenigd Koninkrijk te koop. De eerste ARK Zero is daar over een paar maanden leverbaar en krijgt eind dit jaar al gezelschap van een tweede model. Wanneer de ARK Zero naar de EU komt, is nog niet bekend.

Op de Micromobility-beurs in Amsterdam spotten we nog een opvallende microcar: