Netflix. Freestocks

Opvallend: Netflix schrapt Basic-abonnement in het eerste land

Opvallend: Netflix schrapt Basic-abonnement in het eerste land

26-06-2023 12:09 Laatste update: 12:37

Netflix heeft in het verleden vaker nieuwe functies als eerste in Canada getest. Dit keer zijn de Canadezen ook als eerste aan de beurt, maar niet met een nieuwe mogelijkheid. In het land gaat de streamingdienst zijn Basic-abonnement niet meer aanbieden aan nieuwe gebruikers. 

Voor Canadese Netflix-gebruikers zal het basisabonnement binnenkort niet langer een optie zijn, melden Canadese media. Huidige Basic-abonnees kunnen hun abonnement gewoon blijven gebruiken, maar anderen kunnen de abonnementsvorm 'in de nabije toekomst' niet meer kiezen. Zij moeten dan kiezen voor het duurdere Standaard-abonnement om reclamevrij te kunnen blijven kijken, of voor de goedkopere optie mét reclameblokken.

Het basisabonnement kost in het land 10 Canadese dollar per maand, omgerekend zo'n 7 euro. De streamingdienst biedt sinds november 2022 in Canada ook een goedkoper abonnement waarbij gebruikers reclames te zien krijgen. Die abonnementsvorm kost 6 Canadese dollar per maand (ruim 4 euro). Netflix heeft dat goedkopere abonnement met reclames in twaalf landen gelanceerd, maar het is nog niet bekend wanneer het in Nederland beschikbaar komt.

Levert meer winst op

Het abonnement met reclames leverde Netflix in de VS per gebruiker meer winst op dan het gewone basisabonnement. De streamingdienst heeft nog niets gezegd over het schrappen van het basisabonnement in andere landen.

In Nederland kost het Basic-abonnement van Netflix momenteel 7,99 euro per maand. Daarmee kun je alleen in de lagere 720P-beeldkwaliteit kijken.

Toeslag voor delen account

Onlangs voerde Netflix in mei in tientallen landen, waaronder Nederland, zijn strengere beleid rond het delen van accounts in. Gebruikers die hun account delen met mensen buiten hun eigen huishouden moeten daar nu een extra toeslag voor betalen. In Nederland kost het toevoegen van zo'n extra lid 4 euro per maand.

Dat nieuwe beleid werd in februari al in Canada ingevoerd, waarmee het land opnieuw vooraan de rij stond bij de uitrol door de streamingdienst.

Luister ook onze podcast over Netflix-serie Black Mirror: