HBO-series naar Netflix? 'Unieke deal in de maak'

HBO-series naar Netflix? 'Unieke deal in de maak'

22-06-2023 11:49

Netflix-kijkers zouden binnenkort voor het eerst series van HBO kunnen streamen. HBO-eigenaar Warner Bros. Discovery onderhandelt namelijk met de grote streamingconcurrent over het licenseren van sommige van zijn series.

Een opmerkelijke deal in streamingland lijkt aanstaande: Warner Bros. Discovery wil HBO-series gaan licenseren aan rivaal Netflix. Dat meldt Deadline op basis van bronnen die bekend zijn met de gesprekken tussen beide bedrijven.

Als de streamingrivalen tot een overeenkomst komen zou het de eerste keer in bijna 10 jaar zijn dat in de VS HBO-series op een concurrerende streamingdienst zijn te streamen. De eerste HBO-serie die naar Netflix zou komen is volgens Deadline de comedy Insecure, dat vijf seizoenen telde. Over andere titels zijn nog gesprekken gaande.

Geldkwestie

De top van Warner Bros. Discovery wil deze stap zetten omdat het meer omzet oplevert. Ook kunnen bepaalde series doordat ze op Netflix verschijnen een nieuw wereldwijd publiek bereiken. Intern is er bij HBO volgens Deadline felle kritiek op het plan, vooral van de 'oude garde' van HBO-medewerkers. Een definitieve deal is er nog niet.

Mogelijk geeft het financiële aspect de doorslag. Om te bezuinigen moest HBO recent medewerkers ontslaan en werden allerlei series geannuleerd.

MAX

De series zouden op een niet-exclusieve basis gelicenseerd worden aan Netflix, zodat ze nog steeds op HBO Max en MAX zullen staan. Beide bedrijven geven geen commentaar. 

De HBO-series zijn momenteel te streamen via HBO Max, dat in 2024 in Nederland wordt opgevolgd door de nieuwe streamingdienst MAX. Op die streamingdienst staan niet alleen alle series van HBO en HBO Max, maar ook alle films van Warner Bros en veel content van Discovery Channel en Food Network.

Andere streamers volgen

De stap van Warner Bros. Discovery zou opmerkelijk zijn, maar het past in de ontwikkeling dat streamingdiensten vanwege de enorme productiekosten proberen om hun content door te verkopen aan andere partijen. Zo kondigde Amazon onlangs aan de films en series die het voor zijn eigen streamingdienst Prime Video maakt ook aan te bieden aan andere mediakanalen, zoals streamingdiensten en tv-zenders. Ook Disney overweegt meer van zijn films en series aan concurrerende bedrijven te verkopen. 

Luister ook onze podcast: