Deze opblaasbare fietshelm is 'veiliger' en rol je zo weer op

Deze opblaasbare fietshelm is 'veiliger' en rol je zo weer op

27-06-2023 14:25

Een Duitse startup komt met een opblaasbare fietshelm die veiliger en lichter moet zijn dan traditionele fietshelmen. 

Nederlanders en fietshelmen - het blijft een lastig verhaal. Een helmplicht komt er volgens het kabinet de komende jaren sowieso niet, maar er zijn wel steeds meer Nederlanders die vrijwillig een helm op zetten als ze gaan fietsen. Dat een fietshelm heel klein en licht kan zijn, liet de Duitse startup Inflabi zien op de fietsbeurs Eurobike. Het bedrijf presenteerde er een opblaasbare helm, met luchtkamers gemaakt van het materiaal TPU (thermoplastisch polyurethaan), bedekt met een naadgelaste en slijtvaste stof. Opgeblazen bestaat de helm volgens de makers 'voor 70 procent uit lucht'.

Je kunt de Inflabi opblazen met een meegeleverd pompje of met een fietspomp. Na je fietstocht laat je hem weer leeglopen en rol je hem compact weer op. Er zijn al langer fietshelmen die je kan opvouwen of inklappen, zodat ze makkelijker zijn mee te nemen, maar de Inflabi moet nog weer lichter en compacter zijn.

De Duiters claimen bovendien dat de helm 'vier keer meer schokabsorptie biedt dan normale helmen met foam'. Het product moet later dit jaar de EU-veiligheidscertificering EU1078 krijgen.

'Fiets-airbag'

Helemaal nieuw is het idee van een opblaasbare bescherming bij een val van de fiets niet. Jaren geleden kwam het Zweedse Hovding al met een soort fiets-airbag, maar ook de derde versie van die gadget is vrij prijzig: 349 euro. De Inflabi gaat 200 euro minder kosten. Hij weegt maar 140 gram en laat zich beter aanpassen aan je hoofd. Bovendien moet de Inflabi ook na een val nog herbruikbaar zijn. 

Het Duitse bedrijf zegt voor de productieversie nog meerdere verbeteringen door te voeren, bijvoorbeeld aan het klepsysteem. Ook komt er nog een indicator waarmee je ziet of je hem goed genoeg hebt opgeblazen. De productieversie van de helm is op te pompen tot 2 bar.

150 euro

De Inflabi is er in vier maten en gaat ongeveer 150 euro kosten als hij later dit jaar op de markt komt. In augustus start de verkoop, waarna de levering in november van start moet gaan.