De meeste mensen kijken YouTube met reclames. Foto CardMapr.

YouTube pakt gebruikers adblockers aan: 'Na drie video's geblokkeerd'

YouTube pakt gebruikers adblockers aan: 'Na drie video's geblokkeerd'

30-06-2023 09:27 Laatste update: 16:09

YouTube gaat mensen die adblockers blijven gebruiken na het kijken van drie video's blokkeren. Ze kunnen dan pas weer video's bekijken op de dienst als ze hun adblocker uitschakelen.

YouTube is begonnen met het testen van een strenger beleid rond adblockers. Met die populaire programma's voorkomen gebruikers dat ze reclamespotjes voor, tijdens en na de video's te zien krijgen. Sommige adblockergebruikers hebben de afgelopen weken een waarschuwing gekregen dat ze geblokkeerd worden door YouTube als ze de tools blijven gebruiken. In een nieuw screenshot staat dat de blokkade pas ingaat na het kijken van drie video's waarbij de adblocker is ingeschakeld. Die waarschuwing is gedeeld op Reddit door een gebruiker van een adblocker in Google Chrome.

YouTube heeft daarmee de eerste versie van de waarschuwing aangepast. In mei moesten sommige adblockergebruikers nog per direct hun adblocker uitzetten als ze filmpjes wilden blijven kijken. Dat lijkt nu te zijn veranderd in het kijken van drie video's voordat ze worden geweerd. In mei zei YouTube dat het voorlopig gaat om een 'experiment'.   

'Adblockers schenden de voorwaarden'

De variant met de blokkade verschijnt pas nadat je meerdere eerdere verzoeken om advertenties aan te zetten hebt genegeerd, zegt een YouTube-woordvoerder tegen The Verge. "We willen kijkers laten weten dat adblockers de servicevoorwaarden van YouTube schenden, en deze wijziging maakt het voor hen makkelijker om reclames op YouTube toe te staan ​​of YouTube Premium uit te proberen." YouTube Premium is de abonnementsdienst waarmee abonnees reclamevrij kijken.

Meer reclame-inkomsten nodig

Het invoeren van zo'n adblockverbod zou voor YouTube meer reclame-inkomsten kunnen opleveren en dat is hard nodig. YouTube-moederbedrijf Alphabet heeft al langer last van de krimpende advertentiemarkt en ontsloeg in januari al 12.000 mensen. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de reclame-inkomsten van YouTube met 2,6 procent op jaarbasis. 

Volg ook ons YouTube-kanaal.