Robot EveR 6

Robot vervangt dirigent: 'Geweldige harmonie met het orkest'

Robot vervangt dirigent: 'Geweldige harmonie met het orkest'

03-07-2023 15:40 Laatste update: 18:38

Een robot heeft in Zuid-Korea met succes het stokje overgenomen van een menselijke dirigent. De robot leidde een orkest tijdens een uitverkocht optreden. 

De robotdirigent heeft vrijdag in Zuid-Korea een orkest van 60 muzikanten van het National Orchestra of Korea geleid. De robot dirigeerde zowel zelfstandig als in samenwerking met een menselijke dirigent. De 1,80 meter lange robot heet EveR 6 en heeft een mensachtig gezicht. Hij is ontwikkeld door het Korea Institute of Industrial Technology. De 950 toeschouwers gaven de robot na afloop een daverend applaus, waarna hij een buiging maakte.

Volgens dirigent Soo-Yeoul Choi waren de bewegingen die de robot maakte 'erg gedetailleerd' en presteerde EveR 6 'beter dan verwacht'. "Zijn zwakte is momenteel nog dat hij niet goed kan luisteren. Sommige mensen denken dat dirigeren slechts een combinatie is van met de hand zwaaien en de maat vasthouden. Maar het belangrijkste is het proces van het luisteren en het corrigeren en overtuigen van de klank van het orkest", aldus Choi tegen de Korea Herald.

Meerdere toeschouwers reageerden tegenover internationale media als AFP en Reuters positief op het optreden. Zo sprak een van hen van 'een geweldige harmonie tussen de robot en de muzikanten'.

Nog niet improviseren

Een groot minpunt is dat de EveR 6 nog niet kan improviseren. De robot voert momenteel alleen geprogrammeerde bewegingen uit en werkt dus nog niet zelfstandig of met kunstmatige intelligentie. Volgens een van de ontwikkelaars, Lee Dong-wook, wordt er wel aan gewerkt om de robot gebaren te laten maken die niet voorgeprogrammeerd zijn. Ook willen ze de robot voorzien van spraakherkenning en AI, zodat een dirigent bijvoorbeeld een robot 'om een specifieke beat kan vragen'.

Volgens dirigent Choi laat het optreden zien 'dat robots en mensen kunnen samenwerken en elkaar kunnen aanvullen'. "Robots kunnen mensen niet helemaal vervangen bij het dirigeren. Maar er zijn wel situaties waarin we robots kunnen gebruiken, zoals bij repetitieve oefeningen."

Nieuw: Volg ons nu ook op Mastodon.