Robothond Spot opent nu zelf deuren en werkt 'veiliger voor mensen'

robot spot robothond boston dynamics inspectie deuren
8 juni 2023 om 13:14
Laatste update: 8 juni 2023 om 13:26

Robotfabrikant Boston Dynamics heeft een reeks verbeteringen voor zijn Spot-robothond aangekondigd. Zo kan Spot voortaan geheel zelfstandig dichte deuren openen. Ook moet de robot een stuk veiliger zijn als hij in dezelfde ruimte als mensen aan het werk is.

De nieuwe functie waarmee de robot tijdens autonome missies gesloten deuren kan openen is volgens het bedrijf nog in bèta. Volgens Boston Dynamics kan de robot hierdoor tijdens inspecties nieuwe routes volgen. Er hoeven niet overal deuren open te staan of mensen in de buurt te zijn. Spot kan zelfstandig van de ene naar de andere kamer lopen en de robot kan steeds meer handelingen volledig autonoom uitvoeren.

Waarschuwingslampen

Boston Dynamics kondigde ook hardware-upgrades voor de robothond aan, zoals een nieuw geïntegreerd audiovisueel systeem. De robot is daarbij voorzien van waarschuwende veiligheidslichten, een zoemer en een speaker. Het systeem kan met geluiden en lichtpatronen mensen in de buurt waarschuwen. Zo kunnen ze op afstand zien en horen dat Spot bezig is. Dat moet het werken in dezelfde omgeving als de robot een stuk veiliger maken. 

Als mensen extra voorzichtig moeten zijn in de buurt van de robot schakelt deze bijvoorbeeld over naar een amberkleurig knipperpatroon. Als de robot bezig is met een inspectie knipperen er witte lampjes en als de noodstop is geactiveerd, knipperen de lampen rood. Er zit nu ook een nieuwe fysieke noodstopknop achterop de robot. 

Minder vaak uitglijden

Bovendien moet Spot voortaan beter overweg kunnen met gladde of natte oppervlakken. "Zelfs in de normale loopmodus is Spot nu beter in staat zichzelf op te vangen als hij uitglijdt", aldus Boston Dynamics.

De robot is ook beter in staat bewegende objecten te detecteren, zoals mensen of vorkheftrucks. Hij bewaart dan automatisch een veilige afstand en zal "extra voorzichtig zijn missie voortzetten".

Boston Dynamics hoopt met de aanpassingen dat de interacties tussen mens en robot zullen verbeteren. "Het is één ding om een coole robot te bouwen, maar het is iets heel anders om een robot te maken die bruikbaar is in de echte wereld."

Bekijk de nieuwe functies van Spot in deze video: