Netflix krijgt HBO-series

Opmerkelijk: meerdere HBO-series komen naar Netflix

Opmerkelijk: meerdere HBO-series komen naar Netflix

03-07-2023 20:59 Laatste update: 21:07

Twee grote streamingrivalen hebben een bijzondere deal gesloten: Netflix en HBO-eigenaar Warner Bros. Discovery zijn het eens geworden over het aanbieden van meerdere bekende HBO-series op Netflix.

Het zat er al aan te komen en nu is de deal officieel rond: Netflix gaat een aantal series van concurrent HBO aanbieden. Alle vijf seizoenen van Insecure zijn sinds maandagavond in de VS te streamen voor Netflix-abonnees, maar er komen meer series aan, waaronder Band of Brothers, The Pacific, Six Feet Under en Ballers. De samenwerking blijft ook niet beperkt tot de VS, want volgens Deadline zal Netflix onder andere True Blood ook buiten de VS gaan streamen. 

Game of Thrones en Succession nog niet

Alle HBO-series blijven ook beschikbaar op HBO Max en op MAX, zoals de streamingdienst sinds mei in de VS heet. De meest populaire HBO-series, zoals Game of Thrones en Succession, zijn nog geen onderdeel van de nieuwe deal met Netflix. Voor Warner Bros. Discovery is de samenwerking met de streamingconcurrent simpelweg een nieuwe manier om meer inkomsten te genereren. 

Netflix wilde maandagavond nog niet zeggen wanneer de andere HBO-series op de streamingdienst verschijnen en in welke landen dat gebeurt. Ook is het nog niet duidelijk hoelang Netflix ze mag aanbieden. Dit soort deals zijn meestal niet voor onbepaalde tijd. 

Eerder dit jaar begon Warner Bros. Discovery ook al met de distributie van een aantal series, zoals Westworld, naar gratis streamingplatforms als Roku en Tubi, maar die zijn niet in Nederland beschikbaar. 

Enorme productiekosten

De stap van Warner Bros. Discovery is opvallend, maar er zijn meer streamingdiensten die vanwege de gigantische productiekosten proberen om hun content door te verkopen aan andere partijen. Zo biedt Amazon de films en series die het voor Prime Video maakt sinds kort ook aan andere mediakanalen aan, zoals streamingdiensten en tv-zenders. Ook Disney wil meer van zijn films en series aan anderen gaan verkopen.