Elon Musk

Twitter wekt weer woede: TweetDeck straks alleen voor betalende gebruikers

Twitter wekt weer woede: TweetDeck straks alleen voor betalende gebruikers

04-07-2023 09:30 Laatste update: 07-07-2023 17:59

De populaire Twitter-app TweetDeck doet het sinds dit weekend niet meer. Een nieuwe versie is er bijna, maar komt alleen beschikbaar voor betalende Twitter Blue-gebruikers.

Twitter stelde dit weekend limieten in op het aantal tweets die gebruikers te zien krijgen: maximaal 10.000 per dag voor abonnees en maximaal 1000 voor niet-betalende gebruikers. De app TweetDeck stopte daarom met werken: normaal worden honderden tweets tegelijk ingeladen, met de nieuwe limieten is dat niet mogelijk. Nu blijkt er een nieuwe versie van TweetDeck te zijn, die sinds vannacht wordt uitgerold.

Op tweetdeck.twitter.com kan het vernieuwde TweetDeck worden geprobeerd: linksonder zit nu een preview-knop. Deze nieuwe versie van TweetDeck komt niet zomaar uit de lucht vallen: er wordt al twee jaar aan gewerkt. De voorgaande versie van TweetDeck was dan ook al lang aan vervanging toe. Iedereen kan TweetDeck de komende maand gratis proberen, maar daarna is een betaald Twitter Blue-account nodig.

Steeds meer achter de betaalmuur

Toen Elon Musk miljarden neertelde voor Twitter, noemde hij het platform een belangrijk 'digitaal dorpsplein'. Ondertussen kost de toegang tot dat dorpsplein steeds vaker geld, en zijn er steeds meer beperkingen. De oude, gratis versie van TweetDeck is straks dan ook niet meer te gebruiken.

De problemen met die oude versie blijken overigens niet het directe gevolg van de limieten op het aantal tweets. TweetDeck werkt niet meer omdat Twitter oude systemen heeft verwijderd, naar eigen zeggen om te zorgen dat er minder tweets gescraped worden, bijvoorbeeld om AI te trainen.

Concurrenten profiteren

Het gedoe bij Twitter komt op een goed moment voor concurrenten. Bluesky, mede opgericht door Twitter-oprichter Jack Dorsey, ziet recordaantallen nieuwe gebruikers. Ook Mastodon kreeg er de afgelopen dagen weer een stroom nieuwe gebruikers bij.  

En Instagram-moederbedrijf Meta komt waarschijnlijk deze week nog met Threads, een Twitter-achtige app op basis van bestaande Instagram-accounts.

Volg ons ook op social media.

Luister onze podcast: