Twitter raadt binnenkort alleen nog betalende gebruikers aan
Betalen voor aandacht

Twitter raadt binnenkort alleen nog betalende gebruikers aan

28-03-2023 11:05 Laatste update: 11:13

Twitter raadt binnenkort op zijn startpagina alleen nog maar berichten van betalende gebruikers aan. Ook de poll-functie waarbij gebruikers mogen stemmen is per 15 april alleen nog voor abonnees beschikbaar.

Twitter maakte vorige week bekend dat de onbetaalde blauwe vinkjes op het platform op 1 april verdwijnen. Alleen gebruikers die 8 euro per maand betalen voor Twitter Blue hebben straks nog een vinkje. Ook alleen berichten van die abonnees worden vanaf 15 april aangeraden op de 'Voor jou'-pagina waar Twitter standaard mee opent, kondigt Twitter-eigenaar Elon Musk aan.

De reacties van gebruikers met een blauw vinkje zullen ook hoger worden geplaatst onder berichten dan reacties van gebruikers die niet betalen.

Twitter-polls

Bovendien is het stemmen op polls straks alleen mogelijk voor wie voor Twitter Blue betaalt. Dat kan grote gevolgen hebben: Musk baseerde enkele belangrijke wijzigingen van het beleid van het bedrijf eerder op de uitslag van zulke Twitter-polls. Straks zullen zulke stemmingen vermoedelijk vaker in zijn voordeel uitvallen, omdat tegenstanders van Musk niet snel voor Twitter zullen betalen.

Relevantie niet meer relevant

De wijziging in het beleid is volgens Musk nodig om 'zwermen van AI-bots' het hoofd te bieden. Bots mogen volgens Musk overigens best betalen voor een vinkje, zolang zij maar niet doen alsof ze een mens zijn.

Tot nu toe waren berichten van accounts met een vinkje ook beter zichtbaar. Maar vooral zaken als het aantal retweets, likes en reacties telden mee in de sortering van de 'Voor jou'-pagina.

Door de vinkjes konden gebruikers zien of zij met de echte accounts van bijvoorbeeld beroemdheden te maken hadden. Die relevantie doet er straks niet meer toe: zelfs de grootste bekendheden krijgen alleen een vinkje als zij daarvoor betalen.

Geen twee maten, of toch wel?

Acteur William Shatner twitterde onlangs dat hij het belachelijk vindt dat hij nu moet betalen voor een blauw vinkje. "Ik geef hier al 15 jaar mijn tijd en geestige gedachten voor niks weg. En nu moet ik gaan betalen voor iets dat gratis was?", aldus die Star Trek-acteur met 2,5 miljoen volgers. Musk stelt dat hij iedereen gelijk wil behandelen. "Er moet geen andere standaard zijn voor beroemdheden", reageert Musk.

Zo'n andere standaard blijkt er echter wel te zijn, meldt Platformer op basis van interne Twitter-documenten. Twitter heeft een VIP-lijst van zo'n 35 accounts die meer onder de aandacht worden gebracht dan alle andere accounts. Elon Musk staat op die lijst, net als de Amerikaanse president Biden, de Amerikaanse politica Alexandria Ocasio-Cortez, de conservatieve opiniemaker Ben Shapiro en basketballer LeBron James.

Musk heeft nog niet op het bestaan van die lijst gereageerd. Eerder bleek ook al dat Twitter achter de schermen de populariteit van Musk kunstmatig probeerde te verhogen. De miljardair zou kwaad zijn geweest dat tweets van bijvoorbeeld Biden beter scoorden dan zijn eigen tweets. Daarop zagen veel Twitter-gebruikers opeens opvallend veel berichten van Musk, zelfs als zij hem niet volgden.

Luister ook de Bright Podcast: