Instagram lanceert Threads: een bedreiging voor Twitter?

Threads

threads meta instagram twitter concurrent app android iphone
4 juli 2023 om 08:31
Laatste update: 4 juli 2023 om 12:15

Threads, de langverwachte Twitter-concurrent van Instagram, verschijnt donderdag. Dat blijkt uit een vermelding in App Store van Apple. De timing kan voor Instagram-moederbedrijf Meta bijna niet beter, want juist deze week ligt Twitter weer zwaar onder vuur. Met Threads gaat Meta direct de strijd aan met het bedrijf van Elon Musk.

Threads lijkt erg op Twitter en werkt ook vergelijkbaar. Je kunt geschreven updates, links, foto's en filmpjes delen en die verschijnen bij je volgers op een tijdlijn. Gebruikers krijgen dezelfde gebruikersnaam als op Instagram en ze kunnen mensen die ze daar volgen ook meteen op de nieuwe app volgen. Meta heeft de lancering van de app nog niet officieel aangekondigd, maar het plan is duidelijk: de concurrentie aangaan met Twitter. De afgelopen maanden is Threads al getest onder een groep influencers. Waarschijnlijk wordt Threads donderdag niet meteen wereldwijd uitgebracht. Zo lijkt de app nog niet in Nederland te verschijnen.

Twitter-alternatieven

Sinds de overname door Elon Musk zijn een deel van de jarenlange Twitter-gebruikers afgehaakt. Sommigen zijn overgestapt op kleine concurrenten als Mastodon en Bluesky. Maar Instagram heeft naar schatting 2,5 miljoen actieve gebruikers per maand, waardoor Threads een veel groter gevaar voor Twitter kan vormen.

Sinds de Musk-overname lijkt er elke week wel weer een rel rond Twitter te zijn. De nieuwe ophef gaat over de limieten aan het aantal tweets dat gebruikers per dag kunnen lezen. Betalende leden mogen er tien keer zoveel lezen als normale gebruikers. De tijdelijke leeslimieten zijn volgens Musk nodig om "extreme niveaus van data-scraping en systeemmanipulatie aan te pakken". Het leidde tot boze reacties: de hashtag #RIPTwitter ging viral.

Vaker gekopieerd 

Opvallend is dat de app van Threads nu al in de appwinkel van Apple staat als pre-order met donderdag 6 juli als releasedatum. De pre-order is niet beschikbaar in Nederland. In de app-omschrijving staat dat Threads een platform is "waar gemeenschappen samenkomen om alles te bespreken, van de onderwerpen die je vandaag belangrijk vindt tot wat morgen trending zal zijn."

Met het kopiëren van Twitter doet Meta opnieuw een concurrent na. Dat deed het bedrijf van Mark Zuckerberg eerder ook al met de Stories van Snapchat en de korte verticale video's van TikTok.

Decentrale app, eerst geen reclames

Er zijn al meerdere details over Threads uitgelekt. Zo wordt het een 'decentrale' app, die dus ook kan samenwerken met andere apps, zoals Mastodon. Gebruikers melden zich voor de app aan met hun Instagram-login. Daarna kunnen ze hun huidige volgers synchroniseren. De gebruikersnamen, bio's en de lijsten met accounts die gebruikers hebben geblokkeerd zijn gelijk aan die op Instagram.

De tekstupdates mogen volgens gelekte informatie maximaal 500 tekens lang zijn. Dat is korter dan de teksten onder Instagram-posts. Het is ook mogelijk om links, foto's en filmpjes van maximaal 5 minuten te posten. Voor de berichten gelden dezelfde richtlijnen als op Instagram. De nieuwe app zou voorlopig geen reclames bevatten, doordat de focus de eerste periode ligt op een snelle groei van het aantal gebruikers. Uiteindelijk wil Meta er natuurlijk wel aan verdienen en lijkt het logisch dat Threads wel advertenties krijgt.

Omdat er ruim 2 miljard Instagram-gebruikers zijn, krijgt Twitter er nu een geduchte concurrent bij. En dat gebeurt precies in een week dat het bedrijf al onder vuur ligt. 

Poll

Overweeg jij om Threads te gaan gebruiken? Stem op onze poll: