ChatGPT kan niet meer bij online-informatie: chatbot omzeilde betaalmuren

ChatGPT kan niet meer bij online-informatie: chatbot omzeilde betaalmuren

04-07-2023 12:39 Laatste update: 12:40

ChatGPT kan momenteel niet meer bij actuele online-informatie via Microsoft Bing. De recent toegevoegde online-functie is door OpenAI tijdelijk stopgezet, omdat gebruikers er volledige teksten van artikelen als antwoorden mee konden krijgen. Daarmee schond de chatbot de rechten van contenteigenaren. 

Gebruikers van de chatbot konden sinds kort antwoorden krijgen met actuele online-informatie dankzij een integratie met Microsoft-zoekmachine Bing. Maar hierdoor kon je ChatGPT ook vragen om de volledige tekst van een webpagina, waarna de chatbot die terugstuurde, erkent OpenAI. Daarmee schendt ChatGPT de rechten van uitgevers en auteurs. OpenAI heeft de functie "uit voorzorg uitgeschakeld terwijl we dit oplossen om recht te doen aan contenteigenaren", schrijft topman Michael Schade.

Betaalmuur omzeilen

Mogelijk werkte de functie ook om gratis artikelen te lezen die zich achter paywalls van mediasites bevonden. Gebruikers wezen er de afgelopen maanden meermaals op dat ChatGPT was te gebruiken om betaalmuren te omzeilen. OpenAI zegt het probleem te gaan oplossen. "We willen het goed doen voor contenteigenaren."

De functie was onderdeel van het betaalde ChatGPT Plus-abonnement, dat 20 dollar per maand kost. "We hebben zeer waardevolle feedback ontvangen, veel geleerd en zullen de functie binnenkort terugbrengen", aldus OpenAI in een tweet.

Getraind met data tot 2021

ChatGPT kan zonder de Bing-integratie geen actuele informatie gebruiken in antwoorden. De chatbot is getraind met data tot en met 2021.

Microsoft investeerde eerder miljarden dollars in OpenAI en gebruikt op zijn beurt de AI-technologie van het bedrijf in de Bing AI-chatbot in zijn zoekmachine en in meerdere AI-functies in Windows en de Office-programma's

Volg meer updates over AI.