©Fiat

Deze microcar brengt Fiat in november op de markt

Deze microcar brengt Fiat in november op de markt

05-07-2023 12:24 Laatste update: 07-07-2023 12:10

Fiat brengt zijn elektrische microcar Topolino vanaf november op de markt. Het autootje zal ook voor een maandbedrag te leasen zijn. Met de Topolino gaat Fiat de strijd aan met andere mini-auto's, zoals de Opel Rocks-e en de Microlino. Je kunt er vanaf 16 jaar in rijden als je een bromfietsrijbewijs hebt. 

Fiat gaf eind mei al een voorproefje van de Topolino en heeft nu meer details over de nieuwe microcar onthuld. Het autootje komt er in twee varianten: de gesloten Topolino en de 'open' Topolino Dolcevita. De auto is er alleen in de lichtgroene kleur Verde Vita. Ook is er één wielontwerp en één interieurstijl, maar er zijn wel mogelijkheden tot personalisatie. De prijs heeft Fiat nog niet bekendgemaakt, maar de Topolino wordt ook 'tegen een aantrekkelijk maandbedrag' aangeboden. Met een brommerrijbewijs mag je er al in rijden, want de maximumsnelheid is 45 km/u.

Actieradius van 75 km

De Topolino is 2,41 meter lang en heeft een accu van 5,4 kWh, goed voor een actieradius van 75 kilometer. De accu is in minder dan 4 uur opgeladen. De twee stoelen staan niet geheel in lijn om efficiënt met de beperkte ruimte om te gaan. Tussen de bestuurder en de passagier is een koffer te plaatsen.

Volgens Fiat is de maximale bergruimte van de Topolino 63 liter. Beide versies van de autootjes hebben een stoffen band om spullen in op te bergen en verchroomde 'vintage' spiegels.

'Betaalbaar maandtarief'

De Fiat Topolino komt in november als eerste in Italië op de markt, daarna volgen meer landen. "De Topolino kan zelfs worden gekocht tegen een maandelijks tarief dat past bij de behoeften en mogelijkheden van de doelgroep", aldus de Italiaanse autofabrikant. Wat dat maandbedrag wordt, is nog niet bekend.

Fiat gaat ook een reeks accessoires en personalisatie-opties aanbieden. Zo is het mogelijk om bij de Dolcevita-uitvoering van de Topolino een douche toe te voegen: "Ontworpen voor na een dagje strand". Onder de accessoires die passen bij het design van de Topolino zijn verder een bluetooth-speaker, een usb-ventilator en een bagagedragertas.

De Dolcevita-uitvoering heeft een speciale douche.

De naam Topolino is trouwens niet nieuw: tussen 1936 en 1955 verkocht het Italiaanse bedrijf al een autootje met dezelfde naam.  

Steeds meer concurrenten

De Fiat Topolino voegt zich bij het groeiend aanbod van elektrische micro-cars. Concurrenten zijn bijvoorbeeld de Opel Rocks-E, de Citroën Ami, de Nederlandse Carver en de Microlino. Die laatste heeft overigens een maximumsnelheid van 90 km/u.

Later dit jaar komen er nog meer nieuwe microcars op de markt, zoals de Spaanse Silence S04 met verwisselbare accu's, die je met trolleywieltjes makkelijk meeneemt. Ook verschijnt de Britse microcar ARK Zero, die vooral opvalt met zijn prijskaartje, zo’n 7000 euro. 

We hebben de Microlino onlangs getest, kijk onze video: