©SanketMishra

Gebruik ChatGPT ingezakt: 'Goed nieuws voor Google'

Gebruik ChatGPT ingezakt: 'Goed nieuws voor Google'

05-07-2023 22:25

Voor het eerst is het aantal gebruikers van ChatGPT gedaald. Zowel het webbezoek als het aantal app-downloads van de chatbot van OpenAI zakten in juni flink in. Dat is goed nieuws voor Google, maar het is ook niet per se nadelig voor OpenAI zelf.

Na de razendsnelle groei sinds november vorig jaar is het gebruik van ChatGPT afgelopen maand voor het eerst gedaald. Het wereldwijde verkeer naar de ChatGPT-site daalde in juni met bijna 10 procent vergeleken met mei en het aantal unieke bezoekers nam met een kleine 6 procent af, blijkt uit cijfers van Similarweb. Analisten van de Bank of America schatten de daling vergelijkbaar in: 11 procent minder ChatGPT-bezoeken in juni. Ook nam de hoeveelheid tijd die gebruikers doorbrachten met de chatbot met 8,5 procent af, bleek uit gegevens van Compareweb.

De afname is niet zo vreemd. De groei van ChatGPT was tot nu toe onstuimig: de chatbot had in januari al 100 miljoen actieve gebruikers, waarmee het de snelst groeiende app ooit was. Momenteel zijn er ruim 1,5 miljard bezoeken per maand.

In mei werd ook de iPhone-app van ChatGPT uitgebracht, een Android-versie verschijnt binnenkort. Het aantal downloads van de ChatGPT-app is in juni ook scherp gedaald, met 38 procent vergeleken met mei, blijkt uit data van Sensor Tower.

'Groeipijn voor OpenAI'

"Als je zo snel groeit, dan krijg je last van groeipijn. De zware infrastructuur achter ChatGPT kan ook resulteren in minder nauwkeurige antwoorden" zegt Sarah Hindlian-Bowler, hoofd Technology Research Americas bij Macquarie, tegen Reuters. OpenAI moet volgens haar 'veranderen waar het AI-model op is getraind' en het bedrijf krijgt ook te maken met de 'mogelijke gevolgen van regulering'.

Overheden in veel landen willen regels opleggen aan de makers van AI-systemen, bijvoorbeeld uit vrees voor de verspreiding van desinformatie en de schending van auteursrechten. De Europese Unie loopt voorop met het werk aan een AI-wet, die in het huidige voorstel ook verplichtingen voor AI-chatbots bevat.

Torenhoge kosten voor servers

Het gebruik van ChatGPT kan de komende weken verder dalen door de schoolvakanties. Een deel van de gebruikers zijn scholieren en studenten die de chatbot gebruiken voor hulp bij hun huiswerk en studie-opdrachten. De afname van het gebruik is voor OpenAI niet per se slecht nieuws, want voor het runnen van ChatGPT is relatief veel serverkracht nodig. De kosten daarvan zijn volgens topman Sam Altman 'oogverblindend'.

Naast de gratis versie van ChatGPT is er ook een betaald abonnement, ChatGPT Plus, dat 20 dollar per maand kost. Abonnees krijgen toegang tot het betere AI-model GPT-4 en nieuwe features. Zo'n 1,5 miljoen mensen betalen volgens YipitData momenteel voor ChatGPT Plus. OpenAI verdient daarnaast aan het aanbieden van diensten aan bedrijven, aan API-toegang voor app-ontwikkelaars en aan de samenwerking met Microsoft.

'Minder stress voor Google'

AI-chatbots worden gezien als concurrentie voor Google, dat in mei zijn chatbot Bard in veel landen uitgebracht, behalve in de EU. Desondanks is het marktaandeel van de Google-zoekmachine op jaarbasis juist licht gestegen, naar 92 procent, blijkt uit data van CompareWeb. Het marktaandeel van Bing blijft klein: 2,8 procent.

Als de groei alweer uit ChatGPT is, zou de bedreiging van chatbots voor Google op zoekgebied kunnen meevallen, denkt Bank of America-analist Justin Post. "Voor Google is er mogelijk minder urgentie om AI-functies en Bard te integreren in de zoekresultaten", aldus Post. Hij merkt wel op dat de release van de Android-app van ChatGPT weer voor een opleving kan zorgen.

Volg ons ook op sociale media.