©Mate

Overheid stopt met verkoop illegale e-bikes via een veilingsite

Overheid stopt met verkoop illegale e-bikes via een veilingsite

06-07-2023 13:04 Laatste update: 13:23

De overheid biedt op een veilingsite niet langer illegale elektrische fietsen aan die in beslag waren genomen. Het waren e-bikes, waaronder fatbikes, die niet de openbare weg op mochten, omdat ze niet aan de eisen voldeden.

Het ging om tientallen door de politie in beslag genomen e-bikes, zoals fatbikes, met een te groot motorvermogen. Die fietsen werden in opdracht van Domeinen Roerende Zaken aangeboden op een veilingsite, zo bleek vorige week. Het ging om e-bikes met een trapondersteuning boven 25 km/u, een groter vermogen dan 250 Watt of een gashandel waarmee je zonder te trappen vooruitgaat. Domeinen Roerende Zaken (DRZ) bood ze aan via een veilingsite, maar is daar inmiddels mee gestopt, laat een woordvoerder van het ministerie van Financiën ons weten.

'Uit de veiling gehaald'

"De inbeslaggenomen fatbikes die niet aan de eisen voldoen worden niet meer verkocht via de veilingsite. De fatbikes zijn uit de veiling teruggetrokken", aldus de woordvoerder. "Er waren nog geen e-bikes uitgegeven." DRZ is het verkoopkantoor van de roerende eigendommen van de Nederlandse staat, een onderdeel van het Ministerie van Financiën. 

Het veilingaanbod van de illegale e-bikes was vreemd, omdat de overheid de laatste tijd streng optreedt tegen verkopers van e-bikes die te hard kunnen. Zo kregen negen bedrijven onlangs nog een last onder dwangsom van 15.000 euro opgelegd omdat ze te snelle fatbikes verkochten.

Voor de wet een bromfiets

Tweewielers met trapondersteuning boven de 25 km/u, of die meer dan 250 Watt-vermogen hebben, of waarmee je zonder te trappen vooruitgaat, zijn wettelijk gezien geen elektrische fietsen maar bromfietsen. Ze mogen daardoor alleen worden verkocht als ze over een typegoedkeuring beschikken.

De boete voor het rijden op de weg op zo'n te snelle e-bike zonder typegoedkeuring, zonder kenteken, zonder WA-verzekering, zonder rijbewijs en zonder het dragen van een helm kan oplopen tot 1400 euro.

De politie gaat later dit jaar strenger controleren op opgevoerde en te snelle e-bikes met een nieuwe rollerbank.  

Kijk ook onze review van de fatbike van Yamaha.