e-bike opvoeren illegale fatbike opgevoerd politie boete

Bizar: de overheid verkoopt zelf illegale e-bikes

30 juni 2023 om 21:57

De overheid verkoopt via internetveilingen e-bikes die de openbare weg niet op mogen. Het gaat om in beslag genomen elektrische fietsen, zoals fatbikes met een te groot motorvermogen. De verkoop is vreemd omdat de overheid juist hard optreedt tegen verkopers van e-bikes die te hard kunnen.

Negen bedrijven kregen vorige week van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) nog een last onder dwangsom van 15.000 euro opgelegd omdat ze te snelle fatbikes verkochten. Het ging om e-bikes met een trapondersteuning boven 25 km/u, een groter vermogen dan 250 Watt of een gashandel waarmee je zonder te trappen vooruitgaat. De dwangsommen moeten voorkomen dat de illegale e-bikes verkocht worden, maar de overheid blijkt zelf in beslag genomen illegale e-bikes  door te verkopen. Dat ontdekte lobbyclub LegaalRijden.nl.

Door de politie in beslag genomen e-bikes en fatbikes zonder typegoedkeuring worden via een veilingsite verkocht. LegaalRijden noemt de naam van de veilingsite niet, zodat mensen hun in beslag genomen fatbike nog terug kunnen kopen. Maar Bright heeft de advertenties ook gecontroleerd. Er staat bij dat ze 'in opdracht van Domeinen Roerende Zaken (DRZ)' worden verkocht. DRZ is het verkoopkantoor van de roerende eigendommen van de Nederlandse staat, een onderdeel van het Ministerie van Financiën.

Er staan tientallen fatbikes met een te groot motorvermorgen te koop op de veilingsite, die geen goedkeuring voor de openbare weg hebben. Op sommige van de elektrische fietsen zitten nog stickers van de politie en vrijwel altijd ontbreken de laders. Het gaat om fatbikes van onder andere de merken Super 73, Knaap en Mate. Een woordvoerder van het ministerie heeft nog niet gereageerd op de kwestie.

Gezien als bromfiets

Tweewielers met trapondersteuning die harder gaan dan 25 km/u, of meer dan 250 Watt-vermogen hebben of waarmee je zonder te trappen vooruitgaat, zijn volgens de wet geen e-bikes maar bromfietsen. Die mogen alleen worden verkocht als ze over een typegoedkeuring beschikken.

De boete voor het rijden op de openbare weg op zo'n te snelle fatbike zonder typegoedkeuring, zonder kenteken, zonder WA-verzekering, zonder rijbewijs en zonder het dragen van een helm kan oplopen tot 1400 euro.

Snelheidscontroles e-bikes

De politie gaat binnenkort strenger controleren op opgevoerde en te snelle e-bikes met een nieuwe rollerbank. Daarmee kan de politie bepalen of een elektrische fiets trapondersteuning geeft bij hogere snelheden dan 25 km/u. Ook is ermee vast te stellen of er wel getrapt moet worden om vooruit te gaan.

Met de nieuwe rollerbank zijn ook speed-pedelecs, e-bikes die tot 45 km/u mogen, te controleren. Als mensen ermee betrapt worden op de openbare weg, dan kan de politie de opgevoerde e-bike in beslag nemen en een boete opleggen.

Kijk ook onze review van de nieuwe fatbike van Yamaha.