©Insider

Twitter dreigt Meta aan te klagen over Threads

Twitter dreigt Meta aan te klagen over Threads

06-07-2023 21:07 Laatste update: 21:56

Twitter dreigt met juridische stappen tegen Instagram-moederbedrijf Meta vanwege diens nieuwe 'Twitter-copycat' Threads.

Meta heeft zijn Twitter-kloon Threads vandaag gelanceerd en het liep meteen storm. In de eerste 15 uur werden al ruim 30 miljoen profielen aangemaakt. Nieuwe gebruikers loggen in met hun Instagram-gegevens en kunnen dan meteen aan de slag. In de EU is de app nog niet beschikbaar vanwege onze strengere privacyregels. Slechts een paar uur na de lancering van Threads heeft Twitter gedreigd met juridische stappen tegen Meta, meldt Semafor.

Een advocaat van Twitter stuurde een brief naar Meta-topman Mark Zuckerberg, waarin hij het bedrijf beschuldigt van 'illegale verduistering van de bedrijfsgeheimen en ander intellectueel eigendom van Twitter'. "Concurrentie is prima, vals spelen niet", tweette Twitter-eigenaar Elon Musk.

'Ex-medewerkers aangenomen'

De Twitter-advocaat eist dat Meta 'onmiddellijk stappen onderneemt om te stoppen met het gebruik van Twitter-bedrijfsgeheimen of andere zeer vertrouwelijke informatie'. Doet Meta dat niet, dan behoudt Twitter zich het recht voor om een rechtszaak te starten. 

De Twitter-advocaat beschuldigt Meta er ook van tientallen ex-Twitter-medewerkers te hebben aangenomen die 'toegang hadden tot bedrijfsgeheimen van Twitter en andere zeer vertrouwelijke informatie'. Meta zou die medewerkers vervolgens opdracht hebben gegeven om met Threads een kopie van Twitter te ontwikkelen.

'Geen ding'

Een bron binnen Meta vindt Twitters beschuldigingen ongegrond. "Niemand in het technische team van Threads is een voormalige Twitter-medewerker. Dat is gewoon geen ding", aldus de bron tegen Semafor. 

Naast het kooigevecht tussen topmannen Musk en Zuckerberg, dreigt er nu dus ook een juridisch gevecht. De kwestie zal ongetwijfeld nog een staartje krijgen, omdat Threads gezien de razendsnelle groei een grote bedreiging voor Twitter kan vormen. 

Volg ons nu ook op Threads. Of op Twitter. En op Mastodon.