Twitter-concurrent Instagram Threads komt nog niet naar Europa

©Meta

meta threads twitter alternatief europese unie eu waakhond
5 juli 2023 om 11:00
Laatste update: 5 juli 2023 om 11:33

Instagram onthult later deze week zijn nieuwe Twitter-concurrent Threads, maar Europa wordt vanwege onze strenge regelgeving voorlopig nog overgeslagen.

De komst van Threads lekte eerder deze week al uit, via noteringen van de app in zowel de App Store als Play Store. Inmiddels is er ook een site en is er meer duidelijk over het sociale netwerk. En dat we hier in de EU nog geduld moeten hebben: Threads verschijnt eerst in de VS en het Verenigd Koninkrijk. Maar niet in Ierland of de rest van de Europese Unie, meldt de Ierse privacywaakhond DPC, aldus The Independent.

Volgens een woordvoerder van de toezichthouder wordt Threads "op dit moment" nog niet uitgerold in de EU. Moederbedrijf Meta ligt hier onder een vergrootglas vanwege de privacy-onvriendelijke trackingmethodes die Facebook en Instagram gebruiken. Gisteren oordeelde de hoogste Europese rechter nog dat Meta dat niet meer mag doen.

Threads wil veel data

Door de App Store-notering van Threads in de VS, is goed te zien welke data de Meta-app allemaal wil verzamelen. Apple vereist dat elke app zijn datahonger aangeeft, per categorie. Threads wil vrijwel alles weten: gezondheid, financiële informatie, internet- en zoekgeschiedenis, locatie, aankopen, contacten en gevoelige informatie.

Het is aannemelijk dat Threads die data op termijn zou willen combineren met data van Facebook en Instagram, om betere persoonlijke advertenties te tonen. In Europa mag dat niet, en werd het Meta eerder ook al verboden om reclame in WhatsApp te tonen op basis van data die via Facebook is verzameld.

De Ierse toezichthouder heeft de komst van Threads hier niet nadrukkelijk verboden. Het lijkt er eerder op dat Meta ervoor gekozen heeft om nog niet in de EU te lanceren vanwege onze strengere privacywet AVG.

Het is goed mogelijk dat Threads hier op termijn alsnog in licht aangepaste vorm beschikbaar komt. Bovendien zou Meta van plan zijn om in eerste instantie weinig reclame te tonen in Threads, om de dienst snel te kunnen laten groeien.

Volg ons ook op sociale media.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>