©TechUnited

Eindhovense robots pakken zevende wereldtitel op WK Robotvoetbal

Eindhovense robots pakken zevende wereldtitel op WK Robotvoetbal

09-07-2023 16:00 Laatste update: 16:27

Het Eindhovense studententeam Tech United is zondagmiddag voor de zevende keer wereldkampioen robotvoetbal geworden. De Eindhovense robots verdedigden met succes hun wereldtitel tijdens de RoboCup in Bordeaux. In de finale werd het Veldhovense team Falcons met 6-2 verslagen.

De finale van de RoboCup 2023 in de klasse van de middelgrote robots was een Brabants onderonsje. Tech United  uit Eindhoven nam het op uit Veldhoven. De Eindhovense robots scoorden tijdens het toernooi aan de lopende band: 112 goals in 14 wedstrijden. Robots Lieke Motors en Dominique Bluetooth wisten het vaakst het net te vinden. Ook was robotkeeper Sari van Verenstaal in topvorm: slechts drie tegengoals, waarvan twee in de finale. 

Volledig zelfstandig

De voetbalrobots spelen vijf tegen vijf en werken volledig autonoom. Ze bedenken zelf hoe ze moeten rijden, naar wie ze de bal passen, wanneer ze op goal kunnen schieten en hoe ze de bal van een tegenstander kunnen veroveren. De mensen zijn slechts toeschouwer.

Het uiteindelijke doel van de RoboCup is dat voetbalrobots in 2050 zo goed zijn dat ze de menselijke wereldkampioen kunnen verslaan. 

Wendbaarder en sneller accelereren

De robots van Tech United waren dit jaar veel wendbaarder dan de voorgangers dankzij een nieuw platform, de zogeheten swerve drive. "De swerve drive heeft drie wielen die in 180 graden kunnen draaien, waardoor ze de robots extra flexibiliteit, acceleratie en snelheid geven", zegt woordvoerder Jette Bruurs van Tech United.  

Het Eindhovense team deed ook weer met zijn zorgrobot mee aan de RoboCup, maar wist in die categorie de wereldtitel niet te prolongeren. Tijdens een van de opdrachten raakte de robot oververhit en reed hij het speelgebied uit.  

Volgend jaar in Eindhoven

Volgend jaar wordt de RoboCup in Eindhoven gehouden. "De verwachting is dat tienduizenden bezoekers dan naar het Indoor-Sportcentrum in Eindhoven zullen komen", zegt een woordvoerder van de TU Eindhoven. In 2013 was het WK Robotvoetbal ook al eens in Eindhoven.