De schaduwkant van Amazon Prime Day: stakingen in de magazijnen

©Amazon

amazon prime day staking
11 juli om 07:54
Laatste update: 12 juli om 13:20

Klanten van Amazon kunnen dinsdag en woensdag weer op koopjesjacht tijdens Amazon Prime Day. Maar ook een traditie rond Prime Day: stakende Amazon-medewerkers. Onder andere Britse en Duitse Amazon-werknemers voeren deze week actie voor een beter salaris. 

Sinds 2018 protesteren Amazon-werknemers rond Prime Day in meerdere landen tegen de slechte werkomstandigheden en de matige lonen bij de webwinkelreus. Deze week staken 900 werknemers van een Amazon-distributiecentrum in de Engelse stad Coventry, meldden Britse media. Ze leggen van dinsdag tot en met donderdag meerdere uren het werk neer uit protest tegen een uitgebleven loonsverhoging.

Volgens de vakbond GMB moeten de lonen van de Amazon-medewerkers omhoog van 11 à 12 Britse pond per uur naar 15 pond per uur, mede doordat de kosten van levensonderhoud door de inflatie flink zijn gestegen. Het Britse Amazon-personeel voert al sinds januari actie. Volgens Amazon leidt de nieuwe staking niet tot verstoringen in de dienstverlening aan klanten.

Ook oproep tot staken in Duitsland

De Duitse vakbond Verdi heeft medewerkers van tien Duitse distributiecentra van Amazon opgeroepen om vandaag ook te gaan staken. De reden is dat het bedrijf de cao's voor de sector niet erkent. De vakbond eist ook een hoger salaris. Doordat Amazon-wernemers niet onder een cao vallen, zouden ze honderden euro’s minder verdienen.

Miljarden extra omzet

Prime Day is erg lucratief voor de webwinkelreus, al is de omzetgroei de laatste jaren wat afgezwakt. Amazon zal dit jaar naar verwachting 7 miljard dollar omzet draaien door de Prime Day-verkopen, schat een analist van JPMorgan. Dat zou een stijging van 13 procent zijn ten opzichte van vorig jaar. In 2020 was de toename nog 30 procent.

Vorig jaar kochten leden van Amazon Prime ruim 300 miljoen producten tijdens het koopjesfestijn: 100.000 artikelen per minuut. In Nederland ware onder meer Philips Hue-verlichting, LEGO en Bose-koptelefoons populair. 

Amazon stelt in een persbericht over Prime Day 2023 dat het rond het koopjesevent ook 'leuke activiteiten' voor het personeel organiseert. "Elk jaar vieren we onze geweldige medewerkers en het teamwerk dat ze leveren tijdens Prime Day", aldus Amazon-topman Stefano Perego. "Prime Day is een speciale tijd met veel feesten en leuke activiteiten binnen ons bedrijf."