De Consumentenbond deed onderzoek.

Onveilige producten te koop op Amazon en Bol.com: 'Controle is wassen neus'

Onveilige producten te koop op Amazon en Bol.com: 'Controle is wassen neus'

04-07-2023 10:37 Laatste update: 10:43

Het is nog altijd mogelijk om vrij gemakkelijk onveilige producten te verkopen via Amazon en Bol.com. Beide bedrijven controleren externe verkopers onvoldoende, zegt de Consumentenbond na een onderzoek.

De onderzoekers van de Consumentenbond begonnen een eigen webwinkel. Ze boden daarna op grote verkoopsites negen producten aan die op een Europees alarmsysteem voor gevaarlijke producten staan. Bijvoorbeeld een brandgevaarlijke mobiele airco, een spanningsmeter waar je een schok van krijgt, een gevaarlijke bouwlamp en een onveilige kinderschommel. Acht van de onveilige producten konden gewoon op Amazon.nl worden verkocht en zeven kwamen bij Bol.com door de controle. 

Omzeilen met simpele trucs

Simpele trucs waren voldoende om de controles van de verkoopplatforms te omzeilen, zoals het vervangen van de EAN-codes (unieke productcodes) door zelfgekochte codes, die niets met het product te maken hadden. Ook gebruikten de onderzoekers een foto van een CE-markering van een ander product.

"Het is schrikbarend dat het zo simpel is om de controlesystemen van deze grote verkoopplatforms om de tuin te leiden. Als ze goed hadden gekeken naar onze webshop, dan hadden ze kunnen zien dat het om dropshipping ging en we niet voldeden aan de eisen van Amazon. Die controle is dus een wassen neus", zegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar. 

Tienduizenden externe verkopers

Meer dan de helft van de producten die via grote verkooplatforms wordt verkocht komt van externe partijen. Amazon en Bol leggen de verantwoordelijkheid bij die externe verkopers neer, maar dat zijn vele tienduizenden verschillende bedrijven. Bij Bol.com zijn het er bijvoorbeeld 52.000. Beide bedrijven beloven volgens de bond beterschap en zeggen meer controles te gaan invoeren. "Wij gaan uit van vertrouwen in onze samenwerking met lokale verkooppartners", stelt Bol.com.

De onderzoekers probeerden de 'foute' producten ook aan te bieden bij Blokker en Zalando, maar daar werden ze niet geaccepteerd.

Nieuwe EU-regels

Volgend jaar komen er nieuwe EU-regels voor de verkoop van producten afkomstig van buiten de Europese Unie. Verkoopplatforms moeten dan producten verwijderen als blijkt dat die niet in orde zijn. "Dat is een goed begin. Maar wij vinden dat verkoopplatforms veel strenger vóóraf moeten controleren wat ze aanbieden via hun site", aldus Molenaar.

De Consumentenbond vindt ook dat het voor consumenten nog duidelijker moet zijn dat ze iets kopen bij een externe verkoper, en niet bij Amazon of Bol zelf. "Ook vinden we dat de platforms een oplossing moeten bieden als blijkt dat je onveilige producten hebt gekocht", zegt Consumentenbond-expert Ramona de Jong. De bevindingen zijn ook gedeeld met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Volg ons ook op sociale media.